Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Von der Leyen: más autokraták is figyelik, lehet-e még határokat mozgatni és más országokat leigázni

Az olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája által közreadott kép a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítõ G7-csoport kétnapos csúcstalálkozójának résztvevõirõl a tárgyalóasztalnál a Garmisch-Partenkirch közelében lévõb Elmau-kastélyban, 2022. június 26-án, a tanácskozás elsõ napján. B-j: Boris Johnson brit miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Mario Draghi olasz miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Kisida Fumio japán miniszterelnök. MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili
not image

Nagy Noel

2022. június 28. - 13:29

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német köztévének adott interjút a vasárnapi G7-es találkozót követően, ahol számos témára kitértek.

A G7-es találkozón természetesen a legfőbb téma Ukrajna volt, a legfejlettebb hét ipari ország közül négyen meg is állapodtak abban, hogy további szankciókkal sújtják Oroszországot és embargó alá veszik az orosz aranyat.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig egyértelművé tette, hogy egészen addig fogják támogatni Ukrajnát, ameddig csak szükséges, ez volt a tárgyalások mottója is. Mint mondta, mindegy ez hány évig tart vagy hány milliárd euróba kerül:

„A probléma lényege, hogy a demokráciák vagy az agresszor, amely brutálisan megtámadta Ukrajnát, fog-e fennmaradni. Más autokraták is figyelik lehet-e még határokat mozgatni vagy más országokat leigázni katonai erő alkalmazásával”

Von der Leyen úgy véli, a demokráciáknak a sarkukra kell állni, meg kell mutatni a saját erősségüket és mindenek felett a gazdasági erősségüket. A Bizottság elnöke hangsúlyozta, megfelelő választ kell adni az autokratáknak: állj meg és ne menj tovább!

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A ZDF a jelenlegi globális helyzet kapcsán fel is tette a fontos kérdést, hogy vajon ez volt-e a történelem legfontosabb G7-es találkozója, mire a Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy ugyan nem volt a korábbi 20-30 év összes találkozóján, de a válsághelyzetek miatt valóban különleges találkozó volt:

„Alig jöttünk ki a COVID-ból, éppen lassan helyreálltunk gazdaságilag. Megtárgyaltuk, hogy összeomlottak az ellátási láncok a COVID miatt, erre kitört a háború. Ennek eredménye egy energiaválság lett. Ott van az élelmiszerválság és a klímaválság is. Ez gyakorlatilag a válságok halmozódása és ezek aggasztanak minket”

Von der Leyen kijelentette, hogy a G7-eknek most kell megmutatnia igazán, hogy vezető szerepet tudnak vállalni, mert együttesen tudják csak ezt a számtalan válságot kezelni. Mint mondta, nem érzi, hogy nagy nyomás lenne a szövetségen, hogy nyár végéig eredményeket kell felmutatni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.