Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Volt SAS-katonát vádolnak háborús bűncselekmény elkövetésével

Fotó: Wikimedia Commons/United States Army Sgt. Daniel Schroeder 25th Combat Aviation Brigade Public Affairs Courtesy Photo from Australian Department of Defence Corporal Raymond Vance A kép illusztráció.
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 41 éves volt SAS-katonát azzal vádolják, hogy afganisztáni szolgálata alatt megölt egy afgán civilt.

A Guardian jelentése szerint az ausztrál szövetségi rendőrség és az NSW rendőrsége tartóztatta le a 41 éves Oliver Schulzot Új-Dél-Walesben, miután háborús bűncselekmény elkövetésével vádolják. A volt SAS-katona a vád szerint több mint egy évtizeddel ezelőtt egy dél-afganisztáni küldetés során megölt egy afgán civilt.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Előzetes letartóztatásba helyezték, és várhatóan májusban kell bíróság elé állnia Sydney-ben. Az ausztrál szövetségi rendőrség egy hivatalos közleményt is kiadott a letartóztatásról:

„A gyanú szerint meggyilkolt egy afgán férfit, miközben az ausztrál védelmi erőkkel Afganisztánban szolgált. A háborús bűntett – gyilkossági bűncselekményért kiszabható maximális büntetés életfogytiglani börtönbüntetés.”

Azóta nyilvánosságra került egy felvétel is, melyen állítólag Schulz látható, ahogy lelő egy földön fekvő afgán férfit, aki feltartott kézzel fekszik egy búzamezőn a dél-afganisztáni Uruzgan tartományban. Schulz az SAS 3. századának katonája volt, és 2012-ben szolgált Afganisztánban.

Az ügy azért is jelentős, mert Schulz letartóztatása az első olyan eset, hogy háborús bűncselekménnyel vádolják az Ausztrál Védelmi Erők egyik szolgálatot teljesítő, vagy teljesített tagját.

Letartóztatása előtt az ausztrál védelmi erők főfelügyelője, Paul Brereton vezérőrnagy négy éven át nyomozott az ügyben és „hiteles bizonyítékokat” talált arra vonatkozóan, hogy az ausztrál különleges erők katonái 39 afgán civilt öltek meg jogtalanul.