Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,508 $

Vodkával akart öngyilkos lenni egy 13 éves budapesti lány az iskolai bántalmazások miatt

Fotó: MTI/Vasvári Tamás
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 27. - 09:36

A szülők először kamaszos dolgoknak tudták be, hogy a lányuk megváltozott, fekete ruhákban kezdett el járni, bezárkózott. 

A Blikk számolt be Korina esetéről, akinek az iskolákban több hónapon keresztül el kellett szenvednie, hogy bántalmazta egy iskolatársa, miután pedig fény derült az ügyre, falakba ütköztek a szülők a tankerületben, a megindult nyomozásra hivatkozva ugyanis nem akarnak foglalkozni az üggyel.

Soron kívül Újabb szomorú negatív mérföldkő előtt a koronavírus, rengetegen hunytak el

Elkezdett ütögetni. Először viccesnek szánta, meg én is azt gondoltam, hogy az… Elég erősen megütögette az arcomat, a vállamat, a combomat. Szünetben ment mellettem a folyosón, odajött, meglökött, megütött… Én nem ütöttem vissza. A tanárok és az igazgató számára kiderült ez az ütögetés… Ő igazgatóit kapott, én meg szaktanárit… Őt nem érdekelte az igazgatói. Minden nap csinálta. Egyre erősebben. Ez így ment hónapokon keresztül minden nap” – mondta a 13 éves Korina a rendőrségi vallomásában.  

A nyomozás a szülők feljelentése alapján indult el, miután a lányuk annyi vodkát ivott, hogy majdnem belehalt. A Heim Pál Kórházban kezelték, majd amikor hazaengedték, a szülők leültek vele beszélni, Ekkor derült fény rá, hogy a lány már nem tudta tovább elviselni a suliban őt ért bántalmazásokat, amelyek tavaly szeptember óta érték őt. 

„Korina lehajtott fejjel ült, majd egyszer csak kitört belőle a zokogás. Annyira rázkódott, hogy alig értettük, mit is mond. Így tudtuk meg a férjemmel, Zsolttal, hogy a naponta látott kék-zöld foltok, sérülések, hátfájdalom nem az eleséseknek köszönhetőek, hanem annak, hogy az egyik osztálytársa, egy erős, nagydarab fiú folyamatosan bántalmazta őt napi, szinten hét hónapon keresztül” – mesélte az édesanyja. 

„Előfordult az is, hogy a srác teljesen váratlanul, minden előzmény nélkül lelökte Korinát a lépcsőn, vagy hogy könyvekkel püfölte a fejét. Ráadásul meg is fenyegette azzal, hogy nekünk esik bajunk, ha beszél itthon minderről, ezért Korina nem mert segítséget kérni tőlünk” – tette hozzá. 

Beszélt arról is, hogy feltűnt nekik, hogy a lányuk megváltozott, és már azt is értették, hogy a lányuknál naponta jelentkező hasi fájdalmaknak az orvosok miért nem lelték meg az okát. Elmondása szerint látták, hogy „Korina megváltozott, de például azt, hogy fekete ruhában kezdett el járni, kamaszos dolognak tudtuk be. Főleg, hogy amikor a szaktanári figyelmeztetések miatt voltunk az osztályfőnöknél, és rá is kérdeztünk, van-e valami baj Korinával, a pedagógus csak annyit közölt, hogy a szaktanári intéseket a lányunk azért kapta, mert beszélget az órákon a társaival. Egyébként kijelentette, hogy semmi baj nincs vele”.  

A beszélgetés után a szülők léptek, a rendőrséghez fordultak, és úgy döntöttek, hogy nem engedik iskolába a lányukat. „Tudom, hogy sokan ilyen esetben nem váltanak sulit, de én azonnal ki akartam szakítani őt a bántalmazó környezetből. Ráadásul, a diák, aki folyton zaklatta és verte Korinát, a szomszéd lépcsőházban lakott, és a lányom félt vele találkozni, ezért nem volt hajlandó kimozdulni otthonról, egész nap a szobájában kuksolt. Ezért a férjemmel eldöntöttük, hogy a fővárosból egy Pest megyei településre költözünk”.  

Az apja hozzátette, hogy „Korina újra nagyon jól tanul, látszódik a változás, bár a hangulatingadozások még nem múltak el. A kutyával is lemegy már a ház udvarára, és egy-két helyre eljön már velünk. Minél előbb szerettük volna elvinni őt pszichiáterhez, de ez rajtunk kívüli okok miatt nem sikerült még. A rendőrség ugyan kirendelt egy igazságügyi pszichológus szakértőt, de a vizsgálat elég érdekesen sikerült.” 

„Amikor ugyanis tíz perc után Korina kijött tőle, megrökönyödve közölte, hogy a szakember a fejéhez vágta, hogy »csak ennyi történt?« Felháborítónak tartjuk, hogy a szakértő szerint a több hónapon át tartó bántalmazásra, fenyegetésekre csak legyinteni kellene!” – jegyezte meg. 

Az anyja hozzátette, hogy nagyon szerették volna megtudni, hogy mi történt Korinával, mert bezárkózott, fura rajzokat készített, és nem akart beszélni semmiről. A nyomozónak is nehezen mondta el a meghallgatáson, mit kellett kiállnia az elmúlt hónapokban. Feltűnt a szülőknek, hogy a gyerekek közötti konfliktusokat, bántalmazásokat nem tartják az emberek olyan nagy ügynek. 

„Azt szeretném elmondani, mert a történtekhez tartozik, hogy velem szemben is indult egy rendőrségi eljárás, amiért lekevertem két pofont a Korinát rendszeresen ütlegelő srácnak. Nem vagyok büszke arra, amit tettem, de nagyon feszült voltam. Azért is forrt bennem a düh, mert épp akkor értünk haza az iskolából, ahol kiderült, hogy a tanárok igenis tudtak arról, hogy Korinát kikészíti és bántja az osztálytársa, mégsem tettek semmit ellene” – mondta el az anya. 

Megemlítette, hogy azt is szerette volna elérni, hogy az iskola vagy a tankerület is kivizsgálja az ügyet, de mindenhol falakba ütközött: „A tankerület arra hivatkozva nem akar vizsgálatot indítani, hogy rendőrségi eljárás van folyamatban. De jártam az Oktatási Hivatalban is, ahol azt közölték, ez nem az ő illetékességük, és a gyámügynél sem tettek semmit, amikor jeleztem nekik, hogy Korina bántalmazójával, aki másokat sem kímél, komoly gondok vannak. Miként lehet, hogy mindenki úgy gondolja, semmit sem kell tennie ilyen ügyekben, és hárítja a felelősséget?” 

A Blikk megkereste a BRFK-t, akik azt írták, hogy a XI. Kerületi Rendőrkapitányság idén április 4-én rendelte el nyomozást testi sértés vétség gyanúja miatt. Gyanúsítotti kihallgatás még nem történt, a rendőrök szakértő bevonásával vizsgálják az ügyet. A Dél-Budai Tankerületi Központ személyes adatok védelmére és a rendőrségi vizsgálatra hivatkozva azt közölte, hogy nem áll módukban válaszolni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.