Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

Vlagyimir Putyin bejelentette, kész tárgyalni Ukrajnáról

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Oroszország elnöke lezárná a háborút Ukrajnával, ami lassan egy éve tart, és rengeteg áldozatot követelt.

Putyin nemrég háborúnak hívta a korábban csak „különleges katonai műveletként” nevezett oroszországi akciót. A háború kirobbanása óta sok, egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot.

Zelenszkij ukrán elnök sokkal keményebben csapott volna az orosz gazdaságra, és bíróság elé állítaná azokat az oroszokat, akik érintettek a gyilkosságokban, a különböző terrorcselekményekben. Sőt, Oroszországot egy terrorizmust támogató országnak minősítené, de ezt továbbra sem hagyták jóvá a hatalmak.

Ukrajna rengeteg támogatást kap, köztük az amerikai fegyvercsomagokkal, melyek nélkül lehetséges, hogy már elvesztették volna a csatát. Zelenszkij legutóbb az USA-ba utazott, ahol Joe Biden személyesen tett neki ígéretet az újabb fegyverszállításokra, és addig támogatják őket, amíg csak szükséges.

Moszkva kész tárgyalni a háború befejezéséről

Putyin időközben bejelentette, hogy Moszkva kész tárgyalni a háború befejezéséről, de azzal vádolta Ukrajnát és a Nyugatot, hogy nem hajlandóak kompromisszumot kötni. A felek hónapok óta nem tárgyaltak egymással, ami csak tovább nehezítette a körülményeket.

„Készek vagyunk tárgyalni minden érintett féllel az elfogadható megoldásokról, de ez rajtuk múlik. Ne mi vagyunk azok, akik nem hajlandóak tárgyalnak, hanem ők.” – idézte a Sky News az orosz elnököt, aki az állami televízión keresztül üzent karácsonykor.

A Sky szerint Putyin nyilatkozata valószínűleg nem jelent valódi előrelépést, mivel úgy tűnik, hogy Oroszország továbbra sem hajlandó kivonni a csapatait Ukrajnából, amit Kijev a tárgyalóasztalhoz való visszatérés előfeltételének nevezett.

„Úgy gondolom, a helyes irányba cselekszünk, miközben megvédjük a nemzeti értékeinket, a polgárainkat, a népünk érdekeit. Nincs más választásunk, mint megvédeni a polgárainkat.” Moszkva kitart amellett, a katonai műveletük célja az ukrajnai orosz ajkú lakosság védelme.