Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Tenger alá süllyedhet egy teljes szigetország a vízszint emelkedése miatt

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 12. - 00:10

A Csendes-óceánban elterülő Tuvalut fenyegeti leginkább az éghajlatváltozás, a szigetek ugyanis hamarosan víz alá kerülhetnek az egyre intenzívebb tempóban emelkedő tengervízszint következtében.

Tuvalu pénzügyminisztere, Seve Paeniu a Glasgow-ban tartott ENSZ-klímacsúcson (COP26) kiemelte, az ország süllyedőfélben van, ezért azonnal olyan intézkedéseket kellene hozni, ami megállítja a vízszint emelkedését – írta a Portfolio.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A 11 ezres lakosságú óceániai szigetcsoport összesen kilenc szigetből áll, melyek közül a legnagyobb is csupán 4,5 méterre csúcsosodik ki a tengerből, ezért jobban ki vannak téve a tengerszint növekedésének, mint mások.

Paeniu hozzátette, azért vannak jelen a klímacsúcson, hogy elmondják a történetüket a világnak. Szerinte sürgős cselekvésre van szükség, nem lehet a döntéseket a későbbi évekre halasztani. Tuvaluban már most vannak olyan területek, amelyek víz alá kerültek, holott korábban növényzet volt vagy földművelést folytattak ott.

Mivel nincsenek folyók vagy kutak, ahonnan édesvizet szerezhetnének, Tuvalu lakosai kénytelenek esőt gyűjteni az ivóvízhez, vagy dízelüzemű sótalanító üzemeket importálni, bár ez utóbbi megoldás drága. Az óceáni vizek előretörésével a mezőgazdaság is bizonytalanabbá vált, és az egykor bőséges halászat is kezdett visszaesni. 

A trópusi ciklonok is egyre erősebbé váltak a térségben, köszönhetően annak, hogy a szárazföldi és az óceáni átlaghőmérsékletek is drasztikusan megemelkedtek. A múlt pénteken Simon Kofe, Tuvalu külügyminisztere a glasgow-i klímacsúcsnak küldött videóüzenetében térdig a vízben állva mondott beszédet, ezzel hívva fel a figyelmet arra, hogy országa hamarosan elsüllyedhet a növekvő tengerszint miatt.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.