Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Vizsgálatot indított a Wizz Airrel szemben a GVH

Fotó: A Wizz Air légitársaság Eindhovenbe tartó járata felszállás előtt a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren 2022. október 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Kiemelték, ez még nem jelenti azt, hogy valóban jogsértés történt, ugyanis az eljárás célja, hogy tisztázzák a dolgokat.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Wizz Airrel szemben, amely valószínűsíthetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az online jegyvásárlás folyamata során.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Arra gyanakszanak, hogy a légitársaság jelentős információkat hallgat el (vagy közöl későn) az online felületein, s ennek célja, hogy a drágább lehetőségek irányába befolyásolja a jegyvásárlókat – derül ki a Portfolio beszámolójából.

Ám más problémák is felmerültek:

  • például a cég elhallgathatja azt, hogy a legolcsóbb csomagopciót is ki lehet egészíteni elsőbbségi szolgáltatás vagy feladott poggyász megrendelésével,
  • illetve egyes, magasabb költségű csomagopciók kapcsán megtévesztően állíthatja, hogy „akár drágább is lehet”, ha csak az utasfelvételkor foglalnak maguknak ülőhelyet a vevők (ez ugyanis vélhetően csupán más, olcsóbb csomagopcióra igaz),
  • továbbá az online utasfelvétel során félrevezető megnevezéssel, illetve egyéb technikai megoldásokkal kapacitálhatta a fogyasztókat a feláras ülőhelyválasztásra.

Tavaly már figyelmeztették a légitársaságokat

A versenyhatóság tavaly már figyelmeztette a Magyarországon elérhető légitársaságokat arra, hogy a jegyeladási és reklámgyakorlatuk során változtassanak a fogyasztói döntéseket észrevétlenül torzító módszereiken.

Majd jelezték, ha az érintett piacon nem észlelhető előrelépés, versenyfelügyeleti eljárások keretében vizsgálhatják a tisztességes verseny szabályainak érvényesülését, ám a jelenlegi esetben még nem mondható el teljes bizonyossággal, hogy jogsértés történt.

Ugyanis az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul, a vizsgálat időtartama pedig 3 hónap, amely indokolt esetben kétszer, egyenként legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.