Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Komoly vizsgálat indult az orosz börtönökről kiszivárogtatott erőszakos felvételek miatt

Fotó: Unsplash/christian.senger
not image

Borbély Fanni

2021. október 9. - 22:03

Ezen a héten egy nem kormányzati szervezet, amely az orosz büntetés-végrehajtási rendszerben a korrupciót és a fogvatartottakkal való rossz bánásmódot vizsgálja, egy hatalmas archívumot tett közzé, amely videókat, fényképeket és dokumentumokat tartalmaz, amelyek bizonyítékokat tartalmaznak az oroszországi Szaratov régió egyik börtönkórházában lévő rabok rendszeres kínzásáról és bántalmazásáról.

Öt börtöntisztviselőt elbocsátottak, ellenőrzéseket kezdeményeztek, és büntetőeljárást is indítottak, miután nyilvánosságra hozták a több mint 40 gigabájtnyi anyagot tartalmazó, az egyik oroszországi börtönkolóniában történt borzalmas visszaélésekről szóló anyagot.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Kedden a Gulagu.net nevű civil szervezet közzétette a kiszivárgott archívumot, amely a Moszkvától mintegy 800 kilométerre délkeletre fekvő Szaratovban található büntetés-végrehajtási intézetben elkövetett feltételezett kínzások, nemi erőszak és egyéb visszaélések bizonyítékait tartalmazza.

A bizonyítékok között szerepeltek olyan felvételek, amelyek legalább négy alkalommal mutattak be szexuális erőszakot, nemi erőszakot, kínzást és a rabok megalázását egy börtön kórházában. Az egyik videón egy meztelen férfi látható, amint egy ágyon fekszik, kezeit és lábait megkötözve, miközben egy másik férfi egy hosszú bottal bántalmazza. Egy harmadik személy egy ruhadarabot tart az áldozat arcára, hogy elhallgattassa, egy negyedik pedig filmez.

Snezhana Muntyan ügyvédnő a Sputniknak elmondta, hogy 14 jelenlegi és volt fogvatartott fordult hozzá, akik a szóban forgó kórházban történt bántalmazásokról és kínzásokról tettek feljelentést.

“14 potenciális áldozatról van anyagom. Elmondták nekem, hogy mi történt velük a kórház területén, amikor ott kezelték őket. Jelenleg a dokumentumokat készítem elő”

– mondta.

Muntyan pontosította, hogy a jelentkezők többségét már elengedték, de voltak olyan személyek is, akik még szolgálatban vannak.

“Kínzás, megfélemlítés, megalázás, mindez egy egységes minta szerint, meglepő módon minden panaszosnál ugyanaz. Az ember meghallgatja a másikat, és megérti, hogy ezt már hallotta valahol… A börtöntelep dolgozói nem tesznek semmit a saját kezükkel. Vannak embereik, akik végrehajtják az utasításaikat”– mondta.”Kínzás, megfélemlítés, megalázás, mindez egy egységes minta szerint, meglepő módon minden panaszosnál ugyanaz. Az ember meghallgatja a másikat, és megérti, hogy ezt már hallotta valahol… A börtöntelep dolgozói nem tesznek semmit a saját kezükkel. Vannak embereik, akik végrehajtják az utasításaikat”

– mondta.