Clouds
21 Budapest
Dollár
358,06 Ft
Euró
385,33 Ft
Font
437,87 Ft
Bitcoin
27,664 $

Vizsgálat: majdnem minden második érdeklődő nem jogosult a babaváróra

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A legnehezebben teljesíthető feltétel egyértelműen a 3 év folyamatos tb-jogviszony megléte volt, ám sokaknál más dolog is problémát okozott.

A Bankmonitor több mint 15 ezer felhasználó adatai alapján elvégzett vizsgálatából kiderült, hogy a babaváró hitel iránt érdeklődők 44,4%-a nem felelt meg a személyi feltételek legalább egyikének, ám sokan több ok miatt is elutasításra számíthattak volna az adott időpontban.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

Közleményük szerint a legnehezebben teljesíthető feltétel egyértelműen a 3 év folyamatos tb-jogviszony (49,1%) megléte volt, ám sokaknál az is problémát okozott, hogy:

  • nem házasok (39,6%),
  • rossz adósként szerepelnek a KHR adatbázisban (31,7%),
  • tartozásuk van az adóhivatal felé (9,2%),
  • nincs magyarországi lakcímük (2,3%),
  • a feleség életkora eléri vagy meghaladja a 41 évet (4,7%).

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételek teljesítése még nem egyenlő azzal, hogy a pár automatikusan megkaphatja a hitelt, hiszen ezek mellett még át kell menni a bankok hitelbírálati eljárásán is – írta a Napi.hu.

Ám ez csak a dolog egyik része, ugyanis a bankok többsége eltérően határozza meg a minimális életkort (van, ahol 18 éves kortól, míg máshol 21 éves kortól hiteleznek), s minden helyen különböző nagyságú minimális jövedelmet várnak el a babaváró igényléséhez.

Emiatt előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, egy másiknál viszont elutasítják, a minimálisan elvárt jövedelem pedig általában az aktuális minimálbér összege (154 280 forint), aminél a lekérdezést végzők 11,7%-a kevesebb bevétellel rendelkezett.