Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Megtelt vizelettel a Balaton, ami miatt romlott a víz minősége

TÉMÁK:
#Balaton
MTI/Varga György
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A Balatoni Szövetség elnöke állami támogatást kért, ezáltal a nyilvános illemhelyek ingyenessé válhatnak a jövőben.

Lombár Gábor, aki Balatonfenyves független polgármestere az MTI-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, újra ingyenessé kell tenni a WC-ket a tó vízminőségének védelmében.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

Ezért kezdeményezi a Magyar Turisztikai Ügynökségnél és a balatoni miniszteri biztosnál, hogy a strandfejlesztő program folytatására szánt keret felhasználásában kapjon prioritást a tó körüli mosdóhelyek ingyenessé tétele.

Szükséges, hogy a Balaton még sokáig vonzó turisztikai célpont maradjon. Ezért, hogy értelme legyen az eddigi strandfejlesztéseknek, legfontosabb a víz minőségének védelme” – mondta.

Lombár Gábor emlékeztetett arra, volt már, amikor ingyenessé tették a tóparti illemhelyeket. De az önkormányzatok kénytelenek voltak nehéz anyagi helyzetük miatt változtatni ezen.

Saját települését példaként felhozva elmondta, hogy az öt balatonfenyvesi szabadstrandon az önkormányzat nem tudja ingyenesen működtetni a WC-ket. Az ingyenes toaletthasználat hiánya miatt a strandolók vizeletének nagyobb hányada kerül a tóba. Növelve ezzel a víz foszforterhelését, ami az algásodás kiváltó oka – tette hozzá.

Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja az MTI-nek azt mondta, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít.

Az üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel. Ez a tó teljes terheléséhez képest nem olyan borzasztóan sok, hiszen csak a Zalából körülbelül 25 tonna érkezik évente a tóba. De ahhoz képest sok, hogy nagyon drága beavatkozások árán sem sikerült 8-10 tonnára csökkenteni a kívülről érkező foszfor mennyiségét – közölte.

A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha mindig a mosdót használja – mondta Istvánovics Vera.