Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Vízen lebegő kapszulákba bújhatunk el a globális felmelegedés elől

Sony
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Elegáns, egyben kissé bizarr megoldással rukkolt elő a Sony azok számára, akik a következő évszázadban az egyre emelkedő tengervízszint miatt esetlegesen hajléktalanná válnak.

A Sony One Day, 2050 névre keresztelt projektje arra mutat rá, miként képzeli el a japán nagyvállalat a mindennapi életet pontosan 29 év múlva a szigetország fővárosában, Tokióban.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A vállalat dizájnerei és sci-fi írói fantáziájukat felhasználva megalkották a tökéletes, vízen lebegő város képét, amely nem hatalmas hajószerű épületekből, hanem egyszerű, kisebb kapszulákból áll.

A Habitat nevű szerkezetekben lényegében nomád életmódra áttérő emberek élhetnek majd, akik megtanultak egybeolvadni a természettel, és elsajátították a tengerhez való alkalmazkodás csínját-bínját.

Mivel az elkövetkező évtizedben a tengervízszint drasztikusan megemelkedhet, ezért a partvidéki városok nagy része víz alá kerülhet, melynek révén speciális lebegő kapszulákba költözhetnek, és vidéki életformára térhetnek át az emberek.

A lebegő struktúrák a Sony szerint biztonságosak, mivel erőteljes viharok esetén is stabilak tudnak maradni, hiszen úgy alkották meg őket, hogy ellenálljanak az óceánokon felkorbácsolt hatalmas hullámoknak és áramlatoknak.

A kapszulák összesen három emeletből tevődnek össze, melyek közül az alsó rész közvetlenül a víz alá merül, a felső pedig kikandikál a külvilágba, az összeköttetést pedig egy egyszerű lépcsővel oldották meg. Az energiaellátást napelemekkel biztosítják, miközben az ivóvíz szűrése modern filterekkel zajlik, amit a modul aljára szereltek.