Vízen lebegő, hurrikánoknak ellenálló város tervezésébe kezdett az ENSZ

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 04:20

A globális felmelegedés hatására világszerte elszaporodtak az aszályok, az erdő- és bozóttüzek, valamint az áradások, nem mellesleg a viharok is – ez utóbbit oldaná meg a szervezet az új várossal.

A dél-koreai Puszan városa, az ENSZ, valamint az OCEANIX startup közös projektje keretében egy fenntartható, megújuló energiaforrásokkal működő, teljesen zöld metropolisz építésének láthatnak neki, amely még a legerősebb hurrikánoknak és ciklonoknak is képes ellenállni.

A vízen lebegő város célja, hogy megtanítsa az ott lakókat a környezettudatos életmódra, nem mellesleg megakadályozhatják a klímaváltozás súlyosbodását, hiszen kizárólag olyan módszerekkel látnák el energiával az épületeket, amelyek napelemekből lettek generálva – írta az Interesting Engineering magazin.

A népesség növekedésével egyre több ember költözik a tengerparti városokba, ezek a régiók azonban közismerten érzékenyek az árvizekre és a hurrikánokra.

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás része az olyan városok építése, amelyek képesek ellenállni ezeknek a kockázatoknak. Az ominózus prototípusvárosban alkalmazott technológia és tudomány más régiók más városaiban is megismételhető, és így egy biztonságosabb, az éghajlatváltozással szemben ellenállóbb világot hozhatnak létre.

Puszan városa, amely a 2030-as világkiállításra is pályázik, a 21. század egyik legjelentősebb tengerparti településének számít, és ideális helyszín a környezetvédelmi szempontból úttörő projekt realizálására.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Az új település a víz tetején elhelyezkedő hatszögletű platformok sorozatából áll majd, és olyan úszóképes mészkőbevonatot használ, amely a víz alatt található ásványok által generált elektromos áram hatására képes reciklálni magát.