Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Így szedjünk vitaminokat a legjobb hatás érdekében

Így szedjünk vitaminokat a legjobb hatás érdekében

Így szedjünk vitaminokat a legjobb hatás érdekében
Fotó: Pixabay

Mikor, mivel és hogyan érdemes szedni ezeket, hogy elérjük a legjobb hatást? Itt a válasz.

Azzal talán senkinek sem mondunk újat, hogy egészségünk megóvása és fenntartása érdekében érdemes vitaminokat szedni, ugyanis az étkezéseink során nehéz megoldani azt, hogy minden szükséges vitamint biztosítsunk a szervezetünk számára. Sokan pedig azt is biztosan tudják, az egyes vitaminok milyen jótékony hatással bírnak, ám annak kapcsán talán már nagyobb a bizonytalanság, mikor, mivel és hogyan szedjük ezeket az étrendkiegészítőket a legjobb hatás érdekében. Az Éva Magazin a 10 legnépszerűbb ásványi anyagon és vitaminon mutatja be, mit érdemes tudni. Az A-vitamint illetően érdemes azzal kezdeni, hogy az a látás fenntartásához, az immunrendszer erősítéséhez és az egészséges bőr, haj, köröm fenntartásához fontos, s mivel zsírban oldódó vitamin, érdemes étkezés közben bevenni.

De az még jobb, ha egészséges zsírokat tartalmazó ételek (pl. magvak, avokádó) fogyasztásakor vesszük be. A B-vitaminok pedig az anyagcsere-folyamatokban, az idegrendszer működésében, valamint a vörösvértestek és az energia termelésében játszanak kulcsszerepet, s mivel vízben oldódnak, egy pohár vízzel érdemes őket bevenni, enni viszont nem kell mellé. C-vitaminnal azonban nem előnyös párosítani, mert csökkenti a B12 felszívódási mennyiségét, így azok bevétele között teljen el két óra. A C-vitamin egyebek mellett az immunrendszer erősítésében, a sebgyógyulásban és a kollagén termelésében játszik fontos szerepet, emellett szintén vízben oldódik, így egy pohár vízzel vegyük be, enni pedig nem szükséges mellé.

Vassal együtt kombinálva elősegíti annak felszívódását, ám B12-vel együtt nem ajánlott bevenni, mivel a nagy dózisú C-vitamin csökkentheti a B12-vitamin felszívódását: bevételük között teljen el 2 óra. A D-vitamin az egészséges csontok és fogak fenntartásához elengedhetetlen, valamint a kalcium és a foszfor felszívódásához szintén, s zsírban oldódó vitamin lévén érdemes étkezés közben bevenni. Omega-3-mal együtt pedig jobban felszívódik, de a kalciummal, a K2-vitaminnal és a magnéziummal is jól párosul. Az E-vitamin erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítik a sejtek védelmét a káros szabad gyökökkel szemben, de a bőr egészségében és a sebgyógyulásban is fontos szerepe van.

Zsírban oldódó vitaminként étkezés közben vegyük be, Omega-3 zsírsavval pedig fokozhatjuk a hatását. A K-vitamin szerepet játszik a vér alvadásában, valamint a csontok egészségének fenntartásában, s mivel zsírban oldódó vitamin, ezt is étkezés közben vegyük be, különösen D-vitaminnal párosítva. De a cikkből az is kiderül, hogy az Omega-3 zsírsavak különösen az agy és a szív egészségét segíthetik elő, emellett csökkenthetik a gyulladást, és védelmet nyújthatnak számos krónikus betegséggel szemben. Étkezés közben ajánlott bevenni, illetve párosítsuk D-vitaminnal és E-vitaminnal a további jótékony hatásokért. Míg a magnézium többek között javíthatja a hangulatot, az alvást, az edzésteljesítményt, a vércukorszint szabályozását, s mivel enyhe nyugtató hatású, inkább az esti órákban vegyük be.

Kalciummal egyszerre azonban nem szerencsés, hiszen bár ez a két ásványi anyag együtt jól dolgozik, egyensúlyban kell lenniük ahhoz, hogy hatékonyak legyenek. Míg a magnézium segíti a kalcium felszívódását, a túl sok kalcium valójában ellenkező hatást válthat ki, megakadályozva a magnézium felszívódását. A kutatások szerint a 2:1 feletti kalcium-magnézium arány összefüggésben áll a metabolikus, gyulladásos és szív- és érrendszeri rendellenességek fokozott kockázatával – emelik ki. A probiotikumokra áttérve érdemes megemlíteni, hogy azok olyan élő mikroorganizmusok, amelynek az a célja, hogy segítsék a bélflórát. Gyakran antibiotikumos kúra alatt javasolják bevenni, amit közvetlenül étkezés előtt célszerű megtenni.

Végül hozzáteszik: ha valaki olyan készítményeket szed, melyek elősegítik az emésztést, azokat érdemes étkezés közben bevenni a legjobb hatás érdekében. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy egyes gyakorlatok elvégzése annyira lecsökkenti a magas vérnyomást, mint a gyógyszerek, ezen információt pedig szakértők is megerősítették. Aki szívesen olvasna többet a témában, ebben a cikkben elérheti. Emellett azt is megírtuk, hogy van 7 szokás, amit azok követnek, akik szinte soha nem lesznek betegek, ezáltal érdemes megfogadni a tanácsokat. Ha pedig fent a vitaminokról volt szó, érdemes hozzáfűzni azt is: többekben felmerülhetett már, miért nincs F-vitamin? Aki kíváncsi a válaszra, itt találja meg.