Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Visszatérnek a fagyok, cserébe viszont kapunk egy kis napsütést

TÉMÁK:
#Időjárás
Illusztráció/Twenty20
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Gyorsan továbbállt az enyhe légtömeg, ismét kemény fagyok jönnek, több napsütés és erősödő szél lesz a jellemző.

Várható időjárás vasárnap éjfélig: Északnyugat felől csökken a felhőzet, de Borsodban még reggel is felhős marad az ég. Vasárnap többnyire napos, gyengén felhős időre van kilátás, majd csak estétől kezd el erősen megnövekedni a felhőzet nyugat felől. Késő estig helyenként – nagyobb eséllyel az Alföld északi részén és a Bükk térségében – előfordulhat kisebb havas eső, havazás, később csapadék nem valószínű.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Az északi, északnyugati szél szombaton többfelé megerősödik, a hegyvidéki tájakon viharossá válik. Vasárnapra csökken a szél sebessége, akkor elsősorban a Tiszántúlon és a Fertő térségében lehetnek élénk lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és -2 fok között alakul, de a derült, hóval borított tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2 és +3 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában: Kontinensünk északnyugati részén ciklonok alakítják az időjárást, ami miatt elsősorban Norvégiában, Írországban és Skóciában esik sokfelé vegyes halmazállapotú csapadék.

Ugyancsak ciklon helyezkedik el Közép-Európa és a Balkán felett, amely nemcsak itt, hanem a Kelet-európai-síkságon és Dél-Olaszországban is okoz csapadékot. A Kárpátokon kívül és az Alpokban havazik, délebbre eső a jellemző, emellett néhol záporok, zivatarok is kialakulnak.

A Dinári-hegységben néhol jelentős – 50-100 mm közötti – mennyiséget mérnek. Ez a légörvény meleg levegőt hozott a térségbe, Szicíliában és Albániában helyenként 25 fok fölé melegszik fel a levegő, de Görögországban és Szerbiában is előfordulnak 20 fok feletti értékek.

Ezzel szemben kelet felől anticiklon nyúlik be a Balti-tenger vidékére, a Benelux-államokra és Észak-Franciaországra, ami jobbára száraz és hideg idővel jár együtt. Az óceánhoz közeli helyeken napközben is csak kevéssel emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, a szárazföld belső részein pedig -5 fok alatt alakul a csúcsérték. Ugyanitt hajnalban a -20 fok körüli fagy sem ritka.

Vasárnap estig a Kárpát-medencét elhagyja a mediterrán ciklon, mögötte hideg és száraz levegő szivárog be térségünkbe.

MTI