Visszafelé halad a járványban az Egyesült Államok, február óta nem voltak ilyen magasak az esetszámok

Fotó: Unsplash/Mick Haupt
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 4. - 00:11

A delta variáns miatt folyamatosan emelkedő esetszámok és az alacsony átoltottsági arány miatt visszafelé halad az Egyesült Államok a koronavírus-járványban, a kórházi ápolásra szoruló betegek száma pedig ismét elérte a téli hónapokban tapasztaltakat.

Február 27-e óta nem volt arra példa, hogy több mint 50 ezer Covid-19 beteg szorult kórházi kezelésre egyszerre. Az amerikai egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőn 50.625 embert ápoltak az egészségügyi ellátórendszerben koronavírus okozta megbetegedés miatt, ami csaknem a háromszorosa az egy hónappal ezelőtti adatoknak – akkor 16.000 beteget kezeltek kórházban. 

A CNN beszámolója szerint Dr. Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) igazgatója kedden kijelentette, hogy ezen a ponton úgy tűnik, elképzelhető, hogy az Egyesült Államokban elérhetetlen álom marad a nyájimmunitás részben a delta variánsnak köszönhetően. 

“De még elérhetjük, hogy a koronavírus csupán egy kellemetlenséget jelentsen az életveszély helyett” – tette hozzá a NIH igazgatója.Hangsúlyozta, hogy a járvány leküzdésének legjobb eszköze a védőoltással megszerzett immunitás. Ha be vagy oltva, nagymértékben csökken a megfertőződés és a vírus terjesztésének esélye – fogalmazott Collins.

Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (CDC) adatai szerint a delta variáns sokkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mint az eredeti SARS-CoV-2-törzs, és úgy tűnik, hogy képes arra, hogy sokkal súlyosabb lefolyású megbetegedést okozzon. 

És bár továbbra is úgy tűnik, hogy a beoltottak kisebb eséllyel fertőződnek és betegszenek meg, a CDC által kidolgozott új ajánlás számukra is azt javasolja, hogy térjenek vissza a maszkviseléshez a belső terekben azokon a területeken, ahol jelenleg éppen jobban terjed a vírus.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója szerdától újra elrendelte az ideiglenes maszkviselési kötelezettséget minden öt évnél idősebb számára beltéren, hangsúlyozva, hogy nem csak a helyzet egy újabb futó romlásáról van szó. 

“Már túl vagyunk három hullámon. Ez eddig a legrosszabb” – jelentette ki a kormányzó. Dr. Joseph Kanter, Louisiana állami egészségügyi főtisztviselője szerint a maszkviselés fontos, hogy a “gyerekek az iskolában maradhassanak normál keretek között, és fenntartható maradjon a gazdasági növekedés az üzletek nyitva tartásának segítségével.”

Az úgynevezett áttöréses fertőzések, vagyis a beoltottak megfertőződése a szakértők szerint nem annyira aggasztó, mint amennyire annak tűnik. 

“A vakcinák pontosan azt csinálják, amire kérjük őket, amikor megvédenek attól, hogy kórházba kerülj a súlyos megbetegedéstől, és egyértelműen megakadályozzák az elhalálozást” – jelentette ki Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok topszakértője a témában. 

Az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója elmondta, hogy az oltóanyaggal immunizáltak nyolcszor kevesebb eséllyel fertőződnek meg, és huszonötször kisebb eséllyel kerülnek kórházba vagy halnak meg koronavírus okozta megbetegedés következtében. 

Az országban egyébként az esetszámok növekedésével óriásit ugrott az oltási kedv is: a jelenleg legtöbb fertőzéssel küzdő állam átlagosan 171 százalékos emelkedést tapasztalt az újonnan beoltottak számában az elmúlt három hét minden egyes napján – közölte a Fehér Ház.