Új vírusok megjelenéséhez vezethet a globális felmelegedés

Fotó: Unsplash/Willian Justen de Vasconcellos
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. december 25. - 10:15

A globális felmelegedés következtében “zombi” kórokozók jelenhetnek meg az Északi-sarkvidéken.

Az éghajlatváltozás hatással lehet az Északi-sarkvidék ökoszisztémájára, ez pedig veszélyes új vírusok megjelenéséhez vezethet, amelyek megfertőzhetik az embereket, beleértve néhány évszázadok óta alvó “zombi” kórokozót is – figyelmeztetett egy vezető orosz tisztviselő.

Oroszország, amely májusban vette át a szervezet vezetését, ezt a veszélyt elég jelentősnek tartja ahhoz, hogy kezdeményezzen egy biológiai biztonsági projektet, amelynek keretében az Északi-sarkvidéki Tanács tagállamai közösen dolgoznának azon, hogy “meghatározzák a vírusok számát és potenciális veszélyességüket” – jelentette ki Nyikolaj Korcsunov, az Északi-sarkvidéki Tanács magas rangú orosz képviselője.

A kormányközi fórumot nyolc olyan ország alkotja, amelyek szuverenitással rendelkeznek az Északi-sarkkörön belüli területek felett. Oroszországon kívül az Egyesült Államok, Kanada, Dánia, Norvégia, Izland, Finnország, Svédország és Kanada tagja – írja az RT.

Az évszázados kórokozók nem az egyetlen veszély, amely a globális felmelegedés hatásaiból eredhet az Északi-sarkvidéken. Az éghajlatváltozás “hatással van a migrációs útvonalak földrajzára, valamint a vadon élő madarak, halak, rovarok és más állatok szezonalitására és szaporodási helyére” – mondta az orosz tisztviselő.

Mivel a vadon élő madarak vonulási útvonalai és szaporodási helyei megváltoztak, az általuk hordozott egyes vírusok “genetikai rekombináción mehetnek keresztül, és embereket érintő törzsekké alakulhatnak” – figyelmeztetett Korcsunov, hozzátéve, hogy egyes madárfajok évente vonulnak, miközben olyan kórokozók “fő hordozói”, mint az A típusú influenza.