Virológusok szerint kell a harmadik oltás, akár keverve is

MTI/Komka Péter
not image

Kulcsár Péter

2021.június.9 - 21:09

Egyre több szakember gondolja úgy, hogy a teljes védettség eléréséhez nem elegendő két dózis, hanem mindenképpen hármat kell beadni.

Lisziewicz Julianna virológus a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt, hogy a kínai, a Pfizer és a Moderna vakcinákat lehet harmadikként oltani, a többit azonban nem javasolná.

“Azokat a vakcinákat nem lehet újra adni, ami adenovírus alapúak, tehát vektor alapúak, a Johnson, Szutynik, AstraZeneca” – mondta a szakember.

Lisziewicz hozzátette, a mostaninál már jobb oltások is léteznek, a Pfizer és a Moderna is fejleszti a kifinomultabb, szélesebb spektrumú készítményeket, amelyek a mutánsokkal szemben egyaránt kellő védelmet biztosítanak, és ezeket biztonságosan keverni lehet a többivel.

A virológus felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte Angliában a fertőzések számának emelkedése következtében akár már negyedik hullámról is lehet beszélni, bár ehhez még további exponenciális növekedés kellene.

Csupán a következő hetekben derülhet ki, hogy a jelenlegi oltások miként teljesítenek, mivel egyelőre a tudósok sem tudják, hogy aki be van oltva, mennyire lesz beteg, illetve hányan halhatnak bele az indiai mutáció támadásába.