Villogó fényekkel érkezik az új okostetoválás

not image

Kulcsár Péter

2021.február.28 - 08:08

Korszakalkotó felfedezést tettek olasz kutatók, sikerült ugyanis olyan tetoválásokat megalkotniuk, amelyekbe mobiltelefonokon és tévék kijelzőiben használt OLED paneleket szereltek.

A különleges tetoválások nemcsak esztétikai célt szolgálnak, hiszen hasznos orvosi szenzorrá vagy akár élelmiszereket frissen tartó modullá is átalakíthatóak – olvasható a Phys.org tudományos magazin riportjában.

A hordozható, bőrre tetovált kütyüben meghúzódó technológia rendkívül értékes információkkal láthatja el a jövőbeni viselőket.

A szenzoroknak köszönhetően a tetoválások felvillanhatnak abban a pillanatban, ha egy sportoló éppen dehidratálódik vagy netalán lejárt egy élelmiszer.

“Az egészségügyben például arra is alkalmazhatjuk, ha éppen megváltozott a páciens állapota, de még fényérzékeny terápia részeként is javunkra válhat, ha például célzottan ráksejteket támadunk meg vele” – magyarázta Franco Cacialli, a University College London professzora.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az új bőrdíszművek nem maradnak állandó jelleggel a bőrfelületen, szakértők szerint egyszerű mosással bármikor eltávolíthatóak, továbbá hangsúlyozták, semmilyen kárt sem okoznak a szervezetben.

Fotó: Italian Institute of Technology

Az okostetoválások tehát nem tartanak örökké, sajnos elég gyorsan maguktól is eltűnnek, ugyanis amint levegővel érintkeznek, elhalványulnak, és kizárólag speciális sugárzással lehetne megőrizni frissességüket, ezzel azonban kockáztatnák viselőjük egészségét.