Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Megőrizhető a béke az űrben, ha a Földön állandó konfliktusok uralkodnak?

Fotó: NaratripBoonroung / Twenty20
Világűr

Czinder Tímea

Szerkesztő

A modern civilizáció számos vívmánya olyan űreszközöktől függ, amelyek elvesztése beláthatatlan következményekkel járna, ahhoz azonban, hogy az ellenségeskedés ne terjedjen ki az űrre, a vezetőknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, ami a Föld felszínén sem mindig jár sikerrel.

Híressé vált a mondat, ami 1996-ban az Egyesült Államok volt légiközlekedés védelmi parancsnoka, Joseph W. Ashy szájából elhangzott: „Az űrben fogunk harcolni. Harcolni fogunk az űrből, és harcolni fogunk az űrbe is.” Az elmúlt szűk három évtized alatt aztán láthattuk az Egyesült Államok Űrhaderejének megalapítását, a nagy űrhajós nemzetek műholdellenes fegyvereinek tesztelését, valamint az űreszközök megzavarását vagy megsemmisítését célzó fegyverek gyors fejlődését.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Az űrben zajló háború lehetősége értető módon aggodalomra ad okot, Steven Freeland űrjogi szakértő szerint azonban ha bizonyosságnak tekintjük, hogy elkerülhetetlen, hogy az űr legyen a következő nagy csatatér, az „önbeteljesítő próféciává válik”, és az emberiség nem is fog arra törekedni, hogy fegyelmezettséget tanúsítson.

Éppen ezért üdítő, hogy április 18-án Kamala Harris bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem hajt végre több műholdellenes vagy ASAT-rakétateszteket, amely során földi rakétákkal Föld körüli pályán keringő műholdakat vettek célba, hogy megsemmisítsék őket.

A Nemzetközi Űrtanács elnöki tisztét is betöltő Harris nyilatkozatának kontextusa azt sugallja, hogy ez több, mint politikai elkötelezettség; az elhangzott világos és konkrét kifejezek szerint az Egyesült Államok példát akar mutatni, és vezető szerepet kíván betölteni a világűr felelős és békés használatára vonatkozó normák kialakításában.

A nemzetközi jog szerint a hasonló nyilatkozatok, amelyek kötelező érvényű akaratot fejeznek ki, jogi kötelezettségeket teremthetnek. Az Egyesült Államok egyoldalú nyilatkozatának óriási politikai és jogi hatása van, érdekes lesz látni, más országok csatlakoznak-e a kezdeményezéshez azzal, hogy hasonló nyilatkozatokat tesznek.

A világot évtizedek óta aggasztja a világűrben zajló fegyverkezési verseny lehetősége, a vezetők pedig hangsúlyozzák, hogy a súlyos veszélyt jelentene a nemzetközi békére és biztonságra nézve, ha a pusztításra alkalmas eszközök lebegnének a Föld körül – olvasható a The Conversation cikkében.

Az 1980-as években a Szovjetunió akkori főtitkára, Jurij Andropov bejelentette, hogy nem Moszkva lesz az első, aki műholdellenes fegyvert telepít a kozmoszban, 2014 óta pedig az országok túlnyomó többsége megszavazta az ENSZ Közgyűlésének határozatát, amely fenntartja a politikai elköteleződést ugyanezen cél mellett.

Ennek ellenére az évek során számos műholdellenes rakétakísérlet történt – legutóbb Oroszországban 2021 végén -, és bár az Egyesült Államok nyilatkozata példaértékű, semmi sem utal rá, hogy elhivatott lenne amellett, hogy nem használ közvetlen felemelkedésű rakétákat, illetve nem esett szó a fegyverek űrben vagy űrből történő teszteléséről vagy használatáról sem.

Riasztó csend uralkodik az űrobjektumok – például elektromágneses vagy kibereszközök – más módon történő hatástalanításával, megzavarásával vagy megsemmisítésével kapcsolatban is, a fegyverek űrben történő elhelyezését és az űreszközök ellen alkalmazott erőszakot tiltó egyezményt pedig az Egyesült Államok más országokkal együtt ellenezte.

Az űreszközök olyan alapvető funkciókat tesznek lehetővé, mint a globális kommunikáció, a helymeghatározás, navigáció vagy időjárási megfigyelések, a létfontosságú űrinfrastruktúra sérülése pedig a civilek, az ipar és katonaság számára is elképzelhetetlen következményekkel járna.

A világűr fegyvermentesítése nem elképzelhetetlen, inkább döntés kérdése. A nemzetközi űrjog korlátozza a műholdellenes fegyverek tesztelését és használatát, a rádiófrekvenciás jelek megzavarását, illetve a más országok űrműveleteibe való nem kívánt beavatkozás más módjait is. Az űr globális közös tulajdon, amely mindenkié. Az 1967-es Világűrszerződés értelmében használatának és kutatásának olyan békés célokat kell szolgálnia, amely minden ország javára válik.

A McGill kézikönyv az első olyan kiadvány, amely tisztázza a világűr békeidőben történő katonai felhasználására vonatkozó nemzetközi jogot, ezzel remélhetőleg tovább erősítve a meggyőződést, hogy az űrbéli konfliktusok nem elkerülhetetlenek; az Egyesült Államok egyoldalú nyilatkozata pedig más országoknak is lendületet adhat, hogy elköteleződjön a világűr biztonságos, felelős és fenntartható módon történő feltárása és használata mellett.