Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Világszerte hatalmasat javult a levegő minősége a lezárásoknak köszönhetően

Fotó: Bence Balla-Schottner/Unsplash
Greenbox
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A koronavírus-világjárvány kirobbanása miatt hozott intézkedések világszerte a levegő minőségének javulását okozták, a szennyezettség azonban a korlátozások enyhítésével és az egyes országok gazdasági fellendülésével valószínűleg hiánytalanul visszatér.

Az IQAir 2020-as nemzetközi levegőminőségi jelentése szerint az emberi tevékenységekből származó, ipari és közlekedési kibocsátás mértéke hatalmasat csökkent tavaly, és a világ városainak 65%-a jobb minőségű levegőt tapasztalhatott meg világjárvány kirobbanásának első évében, mint 2019-ben. A felmérésben résztvevő országok 84%-a általánosan vett javulásról számolt be a levegő szennyezettségét illetően – írja a CNN.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

A Covid-19 és a légszennyezettség kapcsolata új megvilágításba helyezte az utóbbit, különösen azzal, hogy a legtöbb helyen láthatóan tisztább levegőt lehetett tapasztalni, ez pedig arra enged következtetni, hogy a levegő minőségének javulása lehetséges azonnali, közös akció segítségével

– írja a jelentés.

Az IQAir kutatói 106 ország szennyezettségi adatait elemezték, különös tekintettel a PM 2.5 mérésére, ami olyan mikroszkopikus méretű szennyezőanyag, szálló por, amely komoly egészségügyi kockázatokat jelent. 

A szálló por mértékének csökkenésében Szingapúr, Peking és Bangkok jár az élen, de a koronavírus-járvány elleni korlátozások enyhítésével és a gazdaság újraindulásával a javulás teljes mértékben megszűnhet a jelentés szerint.

Az emberi tevékenységből származó kibocsátás 2020-as csökkenését részben ellensúlyozták az “extrém mértékű légszennyező események”, mint az erdőtüzek és porviharok, amelyek az egyre sürgetőbb klímaválsághoz, éghajlatváltozáshoz, és az ebből adódó kiszámíthatatlan időjáráshoz köthetők világszerte.