A világ vezetői “figyelmen kívül hagyják” a természet pusztításának szerepét a világjárványok előidézésében

Fotó: Unsplash/Martin Sanchez
not image

Borbély Fanni

2021.június.9 - 01:48

A tudósok szerint a természet pusztításának megszüntetése a járványok forrásánál történő megállítása hatékonyabb és olcsóbb megoldás, mint a rájuk való reagálás.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a világjárványok alapvető okát – a természet pusztítását – figyelmen kívül hagyják. A világ vezetői a jövőbeni járványokra való reagálásra összpontosítanak, és figyelmen kívül hagyják azt a sokkal olcsóbb és hatékonyabb stratégiát, hogy eleve megállítsák a betegségek állatokról emberekre való átterjedését.

Az erdők kiirtása és a vadon élő állatok vadászata miatt az állatok és az általuk hordozott mikrobák egyre gyakrabban kerülnek kapcsolatba az emberekkel és a haszonállatokkal. Az új fertőző betegségek mintegy 70 százaléka állatoktól származik, köztük a koronavírus, a Sars, a madárinfluenza, az Ebola és a HIV is.

Azonban az átterjedés ezen alapvető okának megelőzéséről a vezetők és a hatóságok alig tesznek említést – mondták a tudósok, akik egy új független munkacsoport mögött állnak, amely a Preventing Pandemics at the Source (PPS) szervezetnek fog jelentést tenni. A PPS szerint a kérdést figyelmen kívül hagyta az Egészségügyi Világközgyűlés, és az Egészségügyi Világszervezet számára a koronavírus világjárványról készített legutóbbi jelentés is.

A közelmúltban végzett kutatás 26 milliárd dollárra becsülte a következő évtizedben lehetséges további világjárványok megelőzésének éves költségét, ami a koronavírus által okozott pénzügyi kárnak mindössze 2 százaléka. Az intézkedések közé tartozna az erdők védelme, a vadon élő állatokkal folytatott kockázatos kereskedelem leállítása, a haszonállatok hatékonyabb védelme a fertőzéssel szemben, valamint a betegségek gyors felderítése a vadon élő állatok piacain.

Az új munkacsoport a világ minden régiójából származó szakértőkből áll, és az amerikai Harvard Egyetem látja el a feladatokat. A Guardian azt írja, a nyár végére a munkacsoport cselekvési tervet dolgoz ki az átterjedés megelőzésére, amelyet aztán egy magas rangú személyekből álló csoport fog támogatni.

“A koronavírus egy figyelmeztető lövés volt a természet részéről fajunknak címezve. A világ vezetői azonban távol állnak a cselekvéstől. Hallani (tőlük) a világjárványok állítólagos megelőzését célzó intézkedésekről, de az alapvető okok megelőzésének gondolatát alig említik, nemhogy megvitatnák. A jelenlegi narratíva nagy súlyt fektet az egészségügyi rendszerek felkészültségére, a megfékezésre és a védőoltásokra. Ez azt feltételezi, hogy a legjobb, amit tehetünk, hogy megakadályozzuk a betegség terjedését, ha egyszer már megjelent. De azt már megtanultuk, hogy az üdvösségünk olcsó. A terjedés megakadályozására irányuló intézkedések költségei töredékei a világjárvány kezelésének költségeihez képest, ha az egyszer már kialakult”

– fogalmazott Aaron Bernstein, a Harvard egyik orvosa, aki a munkacsoportot is vezeti.

A WHO számára a világjárványról készült, május 12-én közzétett független jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a világjárvány megelőzhető katasztrófa volt, amelynek nem kellett volna milliók életébe kerülnie, ha a világ gyorsabban reagál. A PPS azonban azt mondta: “A független testület megbízatása és munkájának terjedelme figyelmen kívül hagyta minden világjárvány mélyebb forrását – a vírusok állatokból történő átterjedését.”

Neil Vora, a Conservation International orvosa, a PPS tagja elmondta: “Miután egy évtizeden át dolgoztam az amerikai CDC-vel az Ebola és a koronavírus-járványok kitöréseire reagálva, világossá vált számomra, hogy alapvető szemléletváltásra van szükség a jövőbeli világjárványok megelőzéséhez. Ennek magában kell foglalnia a vírusok továbbterjedésének megakadályozását is”.