A világjárvány utóhatásaként egyre több lesz a gyermekházasság a szegényebb országokban

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. október 13. - 18:10

A világjárvány utóhatása valószínűleg a gyermekházasságok számának növekedését fogja okozni a harmadik világ egyes országaiban, köztük Zimbabwéban, ahol az éhínségre hivatkoznak, mint hajtóerőre – jelentette a World Vision International.

A humanitárius szervezet hétfőn közzétett, “Covid-19 és a gyermekházasságok” című legújabb jelentéséből kiderül, hogy a megnövekedett szegénységi szint, a növekvő éhínség és az oktatáshoz való hozzáférés csökkenése valószínűleg hatással lesz a veszélyeztetett közösségekre. A jelentés szerint már most is növekszik az éhezés által sújtott gyermekek száma, ami a legtöbbjüket korai házasságokba sodorja.

“A krízisszintű éhezéssel küzdő gyermekek száma 2019 és 2020 között 12 millióval nőtt, ami azt jelenti, hogy további 3,3 millió gyermek 18 éves kora előtt férjhez mehet. Az iskolába nem járó gyermekek 3,4-szer nagyobb valószínűséggel házasodnak meg, mint iskolába járó társaik. A megkérdezett, házas gyermekek 82 százaléka a világjárvány kitörése után házasodott meg”

– áll a jelentésben.

A jelentés azt vizsgálta, hogy a globális világjárvány utóhatásai hogyan kényszerítik házasságra azokat a gyerekeket, akik egyébként nem mentek volna férjhez. Ahogy a globális éhínség szintje drasztikusan emelkedik, úgy fog nőni a gyermekházasságok aránya is, hiszen egy éhező gyermek 60 százalékkal nagyobb valószínűséggel házasodik meg, mint egy jó életkörülmények között élő gyermek írja a Zimbabwean.

A World Vision Zimbabwe nemzeti igazgatója, Assan Golowa, akit a jelentés idézett, sajnálatát fejezte ki, hogy a lánygyermekek nagyobb valószínűséggel viselik a járvány súlyát:

“Bármennyire is ígéretet tett a globális közösség arra, hogy a fenntartható fejlődési célok részeként 2030-ig véget vet a gyermekházasságnak, a haladás továbbra is lassul a vírus miatt, amely azóta növelte a szegénység és az éhezés szintjét. A járvány veszélyt jelentett az oktatási rendszerre, miközben növelte a lányok menyasszonnyá válásának kockázatát. A sebezhető gyermekek, különösen a lányok fogják viselni egy újabb válság súlyát, mivel sokan kénytelenek lesznek kimaradni az iskolából, néhányan pedig apjukkal egyidős férfiakkal házasodnak össze”.