Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

A világ minden tájáról érkeznek labdarúgók Nigerbe, akik európai karrierre vágynak

Fotó: Unsplash/Jannik Skorna
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Agadez korábban Afrika egyik legfontosabb migrációs útvonala volt, ám mióta Nigerben kriminalizálták az embercsempészetet, mára a világ minden tájáról érkező labdarúgók otthonává vált.

Az Al Jazeera jelentése szerint épphogy kezd enyhülni a sivatagi hőség a délutáni órákban, a sivatagban található futballstadion megtelik focistákkal, akiket szemmel láthatóan semmi sem riaszt vissza az edzéstől: néhányan közülük akár több mint 3000 kilométert is utaztak azért, hogy eljussanak Agadezbe, mely az AC Nassara futballklubnak ad otthont.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

Solomon Woryonwon, aki Libériából egy busszal utazott Agadezbe, elárulta:

„Kifejezetten azért jöttünk, hogy ebben a csapatban játsszunk és egy kis pénzt keressünk. De a fő szándékunk az, hogy Európába menjünk. A szezon végén ez a tervem. Líbiába menni, vagy áthaladni Marokkón keresztül.”

A többi játékoséhoz hasonlóan az ő szerződésében is szerepel, hogy nyolc másik bevándorló játékossal együtt helyezik el egy közös szobában, és némi fizetést is kap. Noha ez nem hangzik túl jól, neki és társainak is jóval nagyobb léptékű álmai vannak:

„Nagyon szegény családból származom, így ha eljutok Európába, az a családom számára is plusz bevételt jelent.”

Megváltoztak a dolgok, de a klub még mindig sikeres

Az AC Nassara futballklub elnöke, Bachir Amma annak idején embercsempész volt: a férfi Afrikából érkező bevándorlókkal dolgozott, akik közül egyre többen mondták neki azt, hogy Európában szeretnének futballozni. Az igazi tehetségeket szívesen látta a csapatban, akiknek egy szezont és egy kis pénzt kínált, mielőtt még visszautaztak volna hazájukba.

Amma elmondása szerint a legjobb játékosokat mindig a bevándorlók között találják meg, ám minden megváltozott, amikor Niger az EU nyomására 2015-ben elfogadta azt a törvényt, mely kimondja, hogy minden külföldi mozgás tiltott Agadeztől északra.

A Nassarának azonban még a külföldi toborzás korlátozása mellett is sikerült előrelépnie: öt évvel ezelőtt a klub felküzdötte magát az első osztályba. Nyáron azonban, amikor a szezon véget ér, a játékosoknak választaniuk kell, hogy jelentkeznek-e egy újabb versenyképes, bár nem túl fényes szezonra a bajnokságban, vagy hazatérnek, netán felpattannak egy kisteherautóra, hogy szerencsét próbáljanak észak felé.