Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

80 Celsius-fokot mértek a világ legforróbb helyén, az iráni Lut-sivatagban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 23. - 23:20

Habár sokáig a Halál-völgy tartotta a rekordot, a legújabb kutatások alapján úgy tűnik, az iráni Lut-sivatagban sokkal forróbb időjárási körülmények uralkodnak.

Éveken keresztül a Kelet-Kaliforniában található Halál-völgy bizonyult a világ legforróbb helyének, ahol 1913. július 10-én 56,7 Celsius-fokot mértek, míg az átlagos nyári hőmérsékletek 45 Celsius-fok környékén mozogtak.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Az Amerikai Meteorológiai Társaság folyóiratában nemrég közzétett tanulmányból kiderült, hogy bár a levegő hőmérséklete szempontjából továbbra is a Halál-völgy vezet, addig a talaj hőmérséklete a mexikói-amerikai határnál lévő Sonora-sivatagban és az iráni Lut-sivatagban sokkal magasabb lehet, utóbbi esetében 80,8 Celsius-fokról beszélhetünk.

Kutatók szerint a Lut-sivatagban található fekete kőzetek miatt sokkal jobban felforrósodik a környék, a hő pedig nem tud kiszökni a térséget körülölelő hegységek miatt.

A helyiek nem véletlenül nevezték el a Lut-sivatagot az “üresség síkságának”, mivel lényegében egyetlen élőlény sem képes megélni az izzó homokban, még mikroorganizmusok is csupán elvétve fordulnak elő a régióban.

A tudósok úgy gondolják, hogy a NASA hivatalos műholdképeihez képest legalább 10 Celsius-fokkal melegebb lehet a talaj, mint azt feltételezték, ezért a közeljövőben közvetlen mérésekkel szeretnék bebizonyítani állításukat.