Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,06 Ft
Font
443,99 Ft
Bitcoin
22,875 $

Kiderült, melyek a világ legdrágább egyetemei

Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Rengeteg pénzbe kerül egy szemeszter a világ legnívósabb felsőoktatási intézményeiben, sok helyre szinte lehetetlen ösztöndíjasként bekerülni.

Európában talán a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem számít a leghíresebb intézményeknek, az előbbiben például David Attenborough és Stephen Hawking végzett. Az alapképzés ára itt 9 250 fontba kerül, ami átszámítva 3,85 millió forinttal egyenlő egy félévre.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Az USA-ban az egyetem színvonala könnyűszerrel megüti a világelsők mércéjét, innen származik az a nyolc felsőoktatási intézmény, amelyek 1954-ben a sport területén is szövetséget kötöttek egymással – derült ki az ATV riportjából.

A Borostyán Ligának keresztelt intézmények képezik az Egyesült Államok elit egyetemeit, köztük a Harvard Egyetemmel, amely a világrangsor harmadik helyét foglalja el. Mivel drága magánegyetemről beszélünk, ezért csak a kiváltságosok engedhetik meg maguknak a képzést. Az éves tandíj 50 ezer dollár körül mozog, ami nagyjából 15 millió forinttal egyenértékű.

A több mint 250 éves Columbia Egyetemen 61 788 dollár tandíjat kell fizetni évente. A legdrágább egyetemek világranglistáját azonban a Dartmouth College vezeti, évi átlag 81 501 dolláros tandíjjal. Ez az 1769-es alapítású intézmény az országban a kilencedik legrégebbi, ráadásul egyike azon kevés egyetemeknek, amelyek álltak már az amerikai függetlenségi háború kitörése előtt is.