Clouds
21 Budapest
Dollár
344,71 Ft
Euró
369,40 Ft
Font
428,88 Ft
Bitcoin
25,756 $

A világnak krízisre kell készülnie: ennyi ivóvíz hiányzik majd 2030-ra

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A nemzeteknek el kell kezdeniük a vízzel, mint globális közkinccsel gazdálkodni, s létfontosságú változtatásokat végrehajtani, ha nem szeretnénk, hogy az évtized végére még nagyobb legyen a baj.

Az ENSZ Vízkonferenciája előtt, egy jelentésben foglalták össze a szakértők, miszerint a világnak vízkrízisre kell készülnie, ugyanis az évtized végére a kereslet 40%-kal haladja majd meg a kínálatot, ezért mielőbbi ellenlépésekre van szükség.

Soron kívül Esős kedd vár ránk, több-kevesebb napsütéssel

Állításuk szerint a kormányoknak sürgősen fel kell hagyniuk a víz túlzó használatának mezőgazdasági támogatások révén történő segítésével, és a bányászattól a feldolgozóiparig minden iparágat rá kell venni, hogy felülvizsgálja pazarló gyakorlatát – írta a The Guardian.

Kiemelték, hogy a nemzeteknek el kell kezdeniük a vízzel, mint globális közkinccsel gazdálkodni, mivel a legtöbb ország vízellátása nagymértékben függ a szomszédos országokból származó víz elpárolgásától, s a túlzott felhasználás, a szennyezés, az éghajlati válság globálisan veszélyezteti a vízkészleteket.

Katasztrófa lesz a vége, ha nem változtatunk

Az Infostart szerint Johan Rockstrom, a jelentés egyik szerzője kijelentette, miszerint a világ jelenlegi viselkedése katasztrófához vezet, ugyanis visszaélünk a vízzel, szennyezzük és megváltoztatjuk az egész globális hidrológiai ciklust azáltal, amit az éghajlattal teszünk, vagyis ez egy „hármas válság”.

Egy másik szakértő, Mariana Mazzucato úgy véli, proaktívabb és ambíciózusabb, a közjót szolgáló megközelítésre van szükség, ezért hét kulcsfontosságú ajánlást fogalmaztak meg a helyzet javítására, pl. azt, hogy szüntessük meg a víz alulértékelését, illetve csökkentsük a pazarlást, fektessünk hangsúlyt az ezzel kapcsolatos beruházásokra, fejlesztésekre, újrahasznosításra.

„A víz kérdése minden probléma mögött ott van, ám szinte soha nem beszélünk róla”

– fogalmazott Rockstrom, ezzel arra utalva, hogy több mint 40 év után ez lesz az első alkalom, amikor az ENSZ összeül a vízzel kapcsolatos kérdések megvitatására (a korábbi próbálkozások kudarcot vallottak).