Rendesen kitombolta magát a vihar: csak ma 500 esethez riasztották a tűzoltókat

Fotó: Unsplash/Breno Machado
not image

Takács Petra

2021. augusztus 1. - 20:01

A kora esti órákig vasárnap több mint 500 esetben riasztották a tűzoltókat, leginkább a viharkárok okán: leszakadt vezetékek és letört faágak miatt.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán, elsősorban már inkább a Dunától keletre: Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Korábban sok riasztást kaptak még Baranya és Csongrád-Csanád megyében is.

A leszakadt vezetékek miatt több megyében áramkimaradások is voltak – tette hozzá. Az OKF szóvivő-helyettese továbbra is azt kéri, hogy mindenki figyelje a meteorológiai riasztásokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat már mindenhol mérsékelték, de így is csaknem az egész országban másodfokú riasztások vannak érvényben a heves – viharos széllel, jégesővel, illetve felhőszakadással kísért – zivatarok veszélye miatt.

Kiemelték: mindenekelőtt az akár 110 kilométer/órásnál erősebb lökésekkel járó szélvihar okozhat károkat. Azt írták: a késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány (nem heves) zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Hétfőn napközben elsősorban az északkeletei megyékben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadék, jégeső, illetve viharos szél kísérhet. Kis valószínűséggel egy-egy helyen a nyugati, délnyugati határvidéken is megdörrenhet az ég – tették hozzá.