Nemcsak videokártyákat, hanem teljes erőműveket vásárolnak fel a kriptobányászok

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. július 16. - 09:46

Olyannyira nagy az igény a virtuális tokenek előállítására, hogy egyes kriptobányászok elhagyatott, egykoriban üzemelő vagy akár manapság is aktív erőműveket vesznek meg annak érdekében, hogy a lehető legtöbb bitcoint vagy más fizetőeszközt kitermelhessék.

A Curbed magazin riportjából kiderült, több olyan vállalat is alakult az elmúlt néhány hónapban, melyek célja, hogy maximalizálják a kriptobányászatból származó profitot, ezért régi erőművekbe költöztetik a számítógépparkokat.

A Core Scientific nevű cég például egy elhagyatott Levi’s farmergyárban épített fel egy kriptobányát, amely a közeli vízerőműből nyeri ki az energiát, míg a Greenidge Generation egy gázégető üzemet vett meg, ami bár stratégiailag kifizetődő, korántsem a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében folyhat a termelés.

Nemcsak erőművekben, hanem raktárakban, malmokban, hangárokban, összeszerelő gyárakban, valamint alumínium- és acélkohókban is létesítettek már kriptobányákat, hiszen ezek az épületek tökéletesek arra, hogy kellő módon szellőztetni lehessen a szervergépeket, illetve olcsó energiaforráshoz juthassanak hozzá.

Mike Colyer, a Foundry kriptovalutákkal foglalkozó cég vezérigazgatója elmondta, leginkább az alumíniumkohókat keresik, mivel kifinomult elektromos infrastruktúrával rendelkeznek, az épületeket pedig úgy tervezték meg, hogy hőt nyeljenek el, ezért a kriptobányászat a lehető legjobb körülmények mellett mehet végbe.

Amíg New York államban Kínához hasonlóan megtiltották a virtuális fizetőeszközök előállítására kialakított bányák telepítését és használatát környezetvédelmi okok miatt, addig Texasban, Kentuckyban és Dél-Dakotában tárt karokkal várják a kriptotermelőket.

Gyakran még a több évtizede magára hagyott épületekbe és gyárakba is új lelket lehelnek a kriptobányászok, így hamarosan kijelenthetjük, hogy ez az új iparág lendítette fel ismét az amerikai termelői szektort.