Dollár
431,80 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
19,505 $

A gyermekkori videójátékozás pozitívan hathat az intelligenciára

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 17. - 21:13

A kutatók szerint a digitális média meghatározza a modern gyermekkort, de kognitív hatásai nem egyértelműek, ezért a vizsgálat során számos tényezőt figyelembe vettek.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arra a kutatásra épült, amelyben Bruno Sauce, az Amszterdami Szabad Egyetem munkatársa és kollégái a 9-10 éves korosztályból közel 10 ezer amerikai gyermek adatait elemezték.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Ennek során két éven át monitorozták az agy fejlődését és egészségét, a projekt alatt pedig az is rögzítésre került, hogy az adott gyermek vidójátékozott-e, mennyire volt aktív a közösségi médiás oldalakon, nézett-e tévét, mindezek pedig hogyan hatottak az intelligenciára.

A kutatók szerint a digitális média meghatározza a modern gyermekkort, de kognitív hatásai nem egyértelműek, ezért a vizsgálat fókuszában az állt, a képernyőidő befolyásolja-e a hatékony tanulást, a racionális gondolkodást, az összetett gondolatok megértését és az új helyzetekhez való alkalmazkodás képességét.

A kapott eredményekről kiderült, összhangban állnak a korábbi tanulmányok többségével, vagyis a videójátékok nem fenyegetik az intelligenciát, sőt javítják is azt, ugyanis azok a gyerekek, akik 9-10 éves korukban többet játszottak, 2 évvel később a legtöbb intelligencia-növekedést produkálták.

Két évvel a vizsgálat megkezdése után azoknál a gyerekeknél, akik az átlagosnál többet videójátékoztak, a korcsoport átlagához képest nagyjából 2,5 ponttal volt magasabb az IQ, ám a közösségi oldalak használatánál és a videók nézésénél nem tapasztaltak hasonlót – számolt be az IFLScience.

Torkel Klingberg, a Karolinska Intézet munkatársa kiemelte, a fizikai aktivitásra, alvásra, jólétre vagy iskolai teljesítményre gyakorolt hatásokat nem mérték fel, azonban az eredmények azt bizonyítják, hogy a képernyő előtt eltöltött idő nem veszélyezteti a gyermekek kognitív képességeit, sőt, a videójátékok még javíthatják is azokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.