Videón, ahogy a tálibok ellepik a korábbi amerikai hadúr luxuspalotáját

Fotó: Twitter/Pakistan Strategic Forum
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 16. - 11:46

A Talibán most már visszafordíthatatlanul előretört Afganisztánban, gyakorlatilag órák kérdése lehet, mire a központi kormány hivatalosan is megadja magát.

A tálibok pedig azon területeket, amelyeket elfoglaltak, természetesen teljesen az uralmuk alá hajtják, ki is fosztják a legértékesebb épületeket. Ezt pedig a Twitteren terjedő videók is igazolják, amely különösen luxusba enged betekintést.

A szervezet harcosai ugyanis megszerezték Abdul Rásid Dosztum korábbi amerikai támogatású afgán hadúr palotáját, amely egészen pompásan lett berendezve. Mint a videókon is látszik, a tálibok szinte maguk sem hiszik el, milyen luxusba csöppentek.

Dosztum még a 2001-es invázió során amerikai támogatású hadúrként szolgált, az elmúlt napokban pedig Mazar-i-Sarifba utazott, hogy megvédje a várost a tálibok elől. Ez azonban nem sikerült, mire odaért, a helyi kormányzat már harc nélkül letette a fegyvert.

Dosztum végül elmenekült a városból, a palotájába azonban már nem tud visszatérni, ugyanis azt ellepték immáron a tálibok. Az alábbi videókon pedig megtekinthető az az elképesztő luxus, amit a hadúr hagyott maga után.