Videón, amint beragyogja az égboltot egy hatalmas aláhulló meteor

Illusztráció/Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 29. - 08:56

Hétfőn éjszaka egy hatalmas méretekkel rendelkező űrszikla zuhant a Föld irányába, melynek következtében óriási fénycsóva keletkezett az égbolton.

A Norsk Meteornettverk meteorfigyelő portál közleményéből kiderült, annyira megijedtek a környékbeliek az intenzív hangoktól, hogy néhányan már attól tartottak, komoly katasztrófát idézhet elő egy potenciális becsapódás.

Szerencsére a Föld atmoszférája közbelépett, és a súrlódás hatására végül darabjaira hullva elégett a meteor a légkörben. A kozmikus kődarab helyi idő szerint hajnali 1 órakor közelítette meg Norvégia partvidékét, és mintegy 58 ezer km/h-ás sebességgel száguldott a talaj felé.

Az eseményeket több kamerával is rögzítették; a főváros lakói arról számoltak be, hogy egy óriási, gömbszerű égitest hullott alá, amit sokan először ufóként, majd később aszteroidaként írtak le.

A meteor zuhanását követő hangrobbanás olyannyira erőteljesnek bizonyult, hogy egyes lakásokon berepedtek az ablaküvegek és kinyíltak az ajtók, a zajt még Oslótól több kilométerre is hallani lehetett, néhányan attól féltek, hogy fejükre esik az űrszikla.

A meteor egyébként az Aten-csoporthoz tartozó kisebb aszteroida lehetett – ezek a kozmikus szikladarabok gyakran keresztezik a Föld pályáját, ezért a veszélyes égitestek közé sorolja őket a NASA.

A szóban forgó kőzetdarab nagyjából 10 kilogrammot nyomhatott, ám mire leért bolygónk atmoszférájának alsó rétegébe, már a végét járta, és elégett.