Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Videó: megkezdte első bevetését az Egyesült Államok új repülőgép-hordozója

Fotó: Unsplash
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 6. - 07:19

A USS Gerald R. Ford bevetése kapcsán arra számítanak, hogy az Atlanti-óceánon „demonstrálni fogja páratlan, több területet átfogó, teljes spektrumú halálos erejét”, miután elhajózott a virginiai Norfolk haditengerészeti állomás mólójáról. 

Az amerikai haditengerészet legújabb repülőgép-hordozója kedden megkezdte első bevetését, a 13 milliárd dollárba kerülő USS Gerald R. Ford olyan országokkal fog együttműködni, mint Kanada, Franciaország és Németország – írja a France24. 

A hajó bevetése „demonstrálni fogja páratlan, több területet átfogó, teljes spektrumú halálos erejét az Atlanti-óceánon” – jelentette ki Daryl Caudle admirális a hajó indulása előtt kiadott nyilatkozatában.

A bevetésen 9000 ember, 20 hajó és 60 repülőgép vesz részt kilenc különböző országból – közölte az amerikai haditengerészet, anélkül, hogy nemzetenkénti bontásban részletezte volna a számokat. 

Modernebb és problémásabb elődjeinél a USS Gerald R. Ford

A hajó – amelyet a 38. amerikai elnökről neveztek el – működtetéséhez több százzal kevesebb személyzetre van szükség, mint amennyi a korábbi hordozókhoz kellett, és úgy tervezték, hogy képes legyen a még fejlesztés alatt álló jövőbeli energiafegyverek szállítására.

A korábbi hordozókhoz képest kulcsfontosságú előrelépésnek számít a repülőgépek indításának és visszahívásának sebessége, de egy 2022 júniusában a kongresszusnak benyújtott jelentés szerint problémák merültek fel az ezzel kapcsolatos rendszerekkel.

A hajó fegyveremelői – amelyek a rakétákat és bombákat a tárakból a fedélzetre mozgatják, hogy azokat a repülőgépekre lehessen rakodni – szintén problémákkal küszködtek.

„A hajó első bevetését késleltette, hogy be kellett fejezni a hajó fegyveremelőin végzett munkát és ki kellett javítani más műszaki problémákat” – áll a Kongresszusi Kutatószolgálat augusztusban frissített jelentésében, hozzátéve, hogy az utolsó emelőt 2021 végén tesztelték és hitelesítették.

Elavulttá tették a repülőgép-hordozókat a ballisztikus rakéták? 

Miközben a Gerald R. Ford tengerre száll, és más hasonló hordozók is készülnek, vita folyik arról, hogy az új fegyverek, például a hajó elleni ballisztikus rakéták elavulttá tették-e az ilyen hajókat, vagy a jövőben azzá fogják-e tenni őket. 

Mackenzie Eaglen, az American Enterprise Institute vezető munkatársa és védelmi szakértője szerint az elrettentő szerepük miatt még messze nem járt le az idejük. 

„Miközben az USA (látszólag folyamatosan) vitatja a hordozók hasznosságát, más nemzetek azzal vannak elfoglalva, hogy nagymértékben beruházzanak repülőgép-hordozókba – India, Kína, Franciaország, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Olaszország –, ami a hajó folyamatos hasznosságát hangsúlyozza mind békeidőben, mind háborúban” – jelentette ki.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.