Hasznos újítás: hamarosan vidéken is elérhető a menetrend a Google Mapsben

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 28. - 18:51

Vitézy Dávid közlekedési államtitkár közölte, hogy mától fokozatosan vezetik be az alkalmazásban a menetrendek elérését. 

Az államtitkár tette közzé az újítást, miszerint „a mai naptól fokozatosan jelennek meg a Volánbusz vidéki városi (helyi) menetrendjei a Google Térképen, egyelőre a tervezett menetrendi adatokkal“. 

Megemlítette, hogy a BKK egy évtizeddel ezelőtt tette az utazástervezők számára nyílttá és elérhetővé a GTFS menetrendi adatait, amit aztán néhány évvel később a MÁV-Start és a Volánbusz helyközi menetrendjei is követték. 

Mától azonban kibővül a tájékoztatás, ugyanis a olyan településeken is elérhetők lesznek, ahol a Volánbusz végzi a helyi közösségi közlekedési közszolgáltatást, ez pedig közel 70 várost jelent, többek között 

Győrt, Egert, Zalaegerszeget, Nyíregyházát, Szekszárdot, Nagykanizsát, Sopront, Siófokot, Dunaújvárost, Békéscsabát, Szolnokot, Salgótarjánt, Ózdot és Esztergomot. 

„A helyközi járatokkal kiegészítve így a városokban elérhetővé vált az egyszerű utazástervezés mobilon, külön applikáció letöltése nélkül. A helyi járatokat a MÁV-Start és a Volánbusz helyközi járataival kombináltan is lehet így tervezni, ahogy a képen is látszik, egy Debrecenből a nyíregyházi állatkerthez tervezett utazásnál“ – írja. 

„A fejlesztés következő lépcsőjében pedig már valós idejű menetrendi adatok biztosítanak majd pontos tájékoztatást“ – teszi hozzá.