Vezetékként hajlítható jeget alkottak meg kínai kutatók

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 15. - 18:26

Az elasztikus jégkristályok pontosan úgy hajolnak meg, mintha gumiból készültek volna – mindezt úgy teszik meg, hogy közben alapvető szerkezetük változatlan marad.

Az elasztikus jégből készült mikroszövetek nyomás hatására nem eltörnek és meghasadnak, hanem szinte csodával határos módon meghajlanak, mintha csak kábelek lennének – olvasható a Gizmodo magazin riportjában.

A speciális tulajdonságokkal rendelkező jég előállításához a tudósok a vízgőzt egy kis kamrába zárták, ahol folyékony nitrogén segítségével lehűtötték, ezután elektromos árammal telített volfrámtűt helyeztek a belsejébe, amelybe 2 000 voltos feszültséget vezettek.

Ennek hatására a fémtű bevonzotta a vízgőzt, és szépen lassan kialakultak az apró jégszálak, ám annak érdekében, hogy ez az állapot fennmaradhasson, folyamatosan -56 és -150 Celsius-fok között tartották a rendszert.

A jég mikroszövetek meglepő módon nem veszítettek rugalmasságukból enyhe olvadást követően sem, azonban magasabb hőmérsékletek mellett már felborult a struktúra, és ismét törékennyé váltak, addig viszont úgy működtek, mintha optikai kábelek lennének.

A felfedezés áttörést hozhat a környezetszennyezés felmérése terén, egy ilyen technológiának köszönhetően ugyanis olyannyira finom és pontos méréseket eszközölhetnek majd különféle vékony rétegekben, amire korábban nem volt lehetőségük.

A kínai kutatók azt remélik, találmányukkal hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jég olvadási folyamatait precízebb eszközökkel megfigyelhetik, ezáltal időben észlelhetik az északi és déli sarkvidékeken a globális veszélyekkel fenyegető változásokat.