Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Veszteséges az Electrolux, akár 4000 dolgozótól is megválhatnak

MTI Fotó: Kovács Tamás
not image

Borbély Fanni

2022. október 28. - 13:11

Európa legnagyobb háztartási gépgyártója, az Electrolux pénteken jelentette be, hogy az infláció és az egyre magasabb kamatlábak miatt az eddigieknél is komolyabb keresletcsökkenésre számít, a vállalat azonban már most veszteséges.

Jonas Samuelson vezérigazgató megosztotta, a piaci kereslet mind Európában, mind pedig Észak-Amerikában romlani fog 2023 egészében, ami kifejezetten negatív prognózis az előző évihez képest.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

A vállalat már szeptemberben jelezte, hogy profitja csökkenni fog, ugyanis az elszálló infláció és az egyre csökkenő fogyasztói bizalom összessége szűkítette a keresletet, az észak-amerikai nagyobb beruházások pedig nem térültek meg.

Pénteki közlésük szerint a múlt hónapban bejelentett költségcsökkentési program magában foglalja a létszám akár 4000 fővel történő csökkentését is.

Az Electrolux az elmúlt években igen komoly összegeket fektetett be az észak-amerikai üzemeibe, ám a globális koronavírus-járvány, valamint az ellátási láncok zavarai nyomán a helyi termelés felfutásának mértéke is megtorpant.

A vezérigazgató nemrég az elemzőknek és a médiának is elmondta, hogy a csoport az elmúlt negyedévben igen masszív hatékonysági hiányosságokkal küzdött az ellátási láncok és a termelés tekintetében, Észak-Amerikában.

Az Electrolux közlése szerint a csoportos költségcsökkentési programnak köszönhetően 2023-ban mintegy 366-457 millió eurós pozitív pénzügyi eredményt érhetnek el, az idei negyedévre tervezett átalakítási költségeket pedig mintegy 93 és 137 millió euró közé teszik.

A Reuters jelentése szerint Samuelson azt is elárulta, hogy az összeg jelentős része a létszámleépítéshez köthető: a vállalat 2021 végén még 52 ezer alkalmazottal dolgozott. Noha pénteken 2 százalékkal emelkedtek a vállalat részvényei, ez eltörpül az idei évben jegyzett mintegy 40 százalékos esés mellett.