Búcsút int az eldobható poharaknak a Veszprémi Állatkert

Fotó: WZv / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 22. - 15:43

Az egyszer használatos poharak helyére egy új rendszer lép, dekoratív, visszaváltható poharakban szolgálják fel az innivalókat.

Nagy lépést tett a Veszprémi Állatkert a környezet védelme érdekében, hivatalosan is bevezetésre kerül a repohár rendszer, ami az egyszer használatos műanyagpoharakat váltja ki az állatkert területén. Az új szolgáltatást Török László igazgató ismertette egy sajtótájékoztató keretében, amelyben a modern állatkertek sokrétű feladatairól is beszélt – írta cikkében a veol.

Az igazgató a fajmegőrzés, a környezti nevelés és oktatás, valamint a természetvédelmi tevékenységeik fontosságát említette, és megjegyezte, mindezek mellett kiemelt figyelmet fordítanak a környeztvédelemre is; három éve például kitiltották a pet palackokat és megszüntették a műanyag szívószálak használatát, valamint az új létesítmények is a környezettudatosság jegyében épültek.

A június 18-tól bevezetésre kerülő repohár rendszer egy újabb környezetbarát megoldás, amellyel az állatkert a természetet kívánja óvni. A korábban használt, eldobható poharak helyett a jövőben a létesítmény ikonikus állatainak képeivel díszített poharakban kínálják az üdítőket, amelyekért 400 forint betéti díjat kell fizetni, a látogatás után pedig visszaválthatók vagy emlékbe haza is vihetők.

Az első széria kétféle méretben, négy állat portréjával készül, és angol és magyar nyelvű felirat, illetve QR kód is található rajtuk, amellyel előhívható az állatkert térképe. A hazai állatkertek közül a veszprémi vezette be elsőként ezt a szolgáltatást, a négyhetes tesztidőszak alatt azonban nagy sikert aratott a látogatók körében. Akadnak, akik gyűjtik is a repoharakat, ezért nyár elején újabb állatok képével ellátott darabokkal bővül a széria.

Az új rendszer bevezetésével évente körülbelül félmillió eldobható pohárral kevesebb kerül a szemétbe. A tervek szerint a visszaváltott, elmosogatott repoharakat – bizonyos idő után, amikor már elhasználódtak – ledarálják, végül újrahasznosítják.