Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

A brit miniszterelnök-helyettes szerint veszélyes a gyűlölethullám, amely a politikusokra irányul

Fotó: Az áldozat iránti kegyeletbõl virágot tesz le egy nõ a helyszín, a Belfairs metodista templom közelében 2021. október 16-án, miután az elõzõ nap egy férfi késszúrásokkal halálosan megsebesítette David Amess brit konzervatív képviselõt a kelet-angliai Leigh-on-Sea-ben tartott képviselõi fogadóórája közben. Az iszlám szélsõséges tettest õrizetbe vették, a rendõrség a gyilkosságot terrorcselekménynek nyilvánította. (MTI/AP/Alberto Pezzali)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 23. - 01:40

Dominic Raab miniszterelnök-helyettes és igazságügyi miniszter arra figyelmeztet Sir David Amess konzervatív törvényhozó meggyilkolása után, hogy „elszabadult“ az online gyűlölet szintje, amellyel a brit parlament tagjai szembesülnek.

„Én a szólásszabadság híve vagyok, ezt halálomig meg akarom védeni. De ugyanakkor úgy gondolom, hogy a parlamenti képviselőket, főleg a nőket ért gyalázkodásoknak, rágalmaknak véget kell venni“

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment” – nyilatkozta Raab. 

Elmondta, hogy úgy érzi, túl sok az a gyűlöletmennyiség, amelyet kapnak, és kezdenek a dolgok kicsúszni a kezükből. 

Az elefánt a szobában mindebben az, hogy az online gyűlölet mennyisége, amit mindannyian kapunk, kicsúszott a kezünkből. Az online névtelenséghez való joggal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „indokolt“ annak megszüntetése, mivel az internetezőknek nem lenne szabad, hogy „a névtelenség fátyolából visszaélhessenek a közösségi médiában betöltött pozíciójukkal“.

Elmondta, hogy mióta 2010-ben átvette parlamenti képviselői tisztségét, megnőtt annak a kockázata, hogy a képviselők támadások áldozatává válnak. Ezért a közvélemény politikusokba vetett bizalmának „csökkenését“ okolta a 2009-es költségtérítési botrány óta, amely leleplezte a korábbi években mind az alsóház, mind a felsőház tagjai által benyújtott indokolatlan követeléseket.

Raab megjegyzéseit Sir David Amess tory képviselő halálára reagálva tette, akit halálosan megkéseltek, amikor múlt pénteken választókerületi gyűlést tartott egy metodista templomban Leigh-on-Sea-ban. A Metropolitan Police még aznap hivatalosan is terrorista incidensnek nyilvánította a gyilkosságot, amely potenciálisan iszlamista szélsőségekkel állhat összefüggésben – írja az RT

Priti Patel belügyminiszter szombaton közölte, hogy Amess halálának fényében felülvizsgálják a választóikkal találkozó képviselőkre vonatkozó védelmi intézkedéseket. Azt is elmondta, hogy fontolóra vette a névtelen közösségi média fiókok betiltását, mivel sok képviselőt „megdöbbentő“ internetes visszaélések érnek.

Amess halálos késelésével a brit törvényhozókat ért támadások komor listája bővült az elmúlt években. Jo Coxot, az ellenzéki Munkáspárt képviselőjét 2016-ban egy szélsőjobboldali szélsőséges gyilkolta meg, míg Stephen Timms, Tony Blair kormányának minisztere 2010-ben egy kelet-londoni választókerületi ülésen élt túl egy késes támadást.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.