Veronai buszbaleset: a halottak emlékének meggyalázása az ítélet

Fotó: A veronai buszbaleset áldozatainak emlékéért rendezett gyertyagyújtás résztvevõi a közlekedési balesetben elhunytak emlékmûvénél a fõvárosi Flórián téren 2017. február 7-én. A megemlékezést az ORFK Országos Balesetmegelõzési Bizottság szervezte. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 27. - 10:47

Az egyik áldozat hozzátartozója szólalt meg az ítélethirdetés után.

Jogerős ítélet született V. János ügyében, akit hat év börtönbüntetésre ítéltek a veronai buszbaleset miatt, úgynevezett peren kívüli egyezség született a tárgyaláson. 

„Próbáltak minket azzal nyugtatni, hogy ha ez az egyezség nem jön létre, akkor ennél enyhébb büntetés, de akár felmentés is lehetett volna a bíróság részéről. Ennek az az oka, hogy a bíró többször sugallta az eljárás során, hogy nincs meggyőződve arról, hogy valóban V. János vezette a buszt. Az ügyészség bizonyos értelemben szorított helyzetbe került, ezért indítványozta azt a 6 éves büntetést, amit a sofőr ügyvédei elfogadtak“

– mondta Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a balesetben. 

A férfi a Blikknek elmondta, hogy szerinte a sofőr ezzel elismerte, hogy bűnös. 

„Már azt sem értem, hogy miért alakultak ki kételyek a bíróban. Ki más vezette volna a buszt? Hogy nem a másik sofőr, szerintünk az biztos. Totális tehetetlenséget és feldúltságot érzünk. Ez az ítélet a meggyalázása a halottak emlékének és egy arculcsapás a túlélőknek. Az igazságtalanságra hogyan lehet reagálni? Volt asztalcsapkodás, sírás és kiabálás az ítélet hallatán. Olyan emberek ültek a tárgyalóteremben, akik életfogytiglani büntetést kaptak azzal, hogy elvették tőlük a szerettüket. Ezzel a hat évvel ott tartunk, hogy egy élet alig négy hónapot ér“

– tette hozzá.

V. Jánosnak néhány héten belül el kell kezdenie letölteni a büntetést Olaszországban, azonban kérvényezheti, hogy Magyarországon hajtsák végre, az azonban biztos, hogy egyik országban sem kell hat évet ülnie.