Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Véres harcok törtek ki Szudánban, legalább 65 ember meghalt

Fotó: Tüntetõk vonulnak a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2021. október 25-én. Szudánban a hadsereg október 25-re virradóan õrizetbe vette az átmeneti kormány több civil tagját, valamint házi õrizet alá került a miniszterelnök, Abdullah Hamdok is. Kelet-Szudánból hetek óta tüntetéseket jelentenek, október elején pedig az emberek elfoglalták az ország egyik legfontosabb kikötõjét, Port-Szudánt is. MTI/EPA/Mohamed Abu Obaid
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 19. - 13:22

Etnikai alapú összecsapások kezdődtek az ország déli részén, a sérültek száma akár 200 fölött is lehet. 

Az Index az MTI-re hivatkozva írja, hogy legalább 65 halálos áldozata van a Szudán déli részén, etnikai alapon végbement összecsapásoknak, amelyekre a múlt héten került sor. 

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

A konfliktus Szudán Kék-Nílus nevű tagállamban, a hausza és berti etnikumú törzsek között tört ki még az előző héten. Az Al Jazeera hausza forrásai úgy tudják, hogy földvita áll a háttérben. 

Az al-Sudani című angol nyelvű lap vasárnap egészségügyi források alapján azt írta legalább 65-en vesztették életüket az összecsapásban, miközben a sérültek számát 192-re teszik. 

Dzsamal Nasszer esz-Szajed, az állami egészségügyi hivatal vezetője közölte velük, hogy az áldozatok jelentős része fiatal férfi. Emellett arról is írnak, hogy mintegy 120 család menekült el a térségből. 

A szudáni biztonsági tanács vasárnap a konfliktus miatt rendkívüli ülést tartott, valamint felszólította Kék-Nílus hatóságait, hogy tegyenek meg mindent a rend helyreállítása, illetve az elkövetők felelősségre vonása érdekében.