Őrült vérengzés, tömeggyilkosság egy amerikai bevásárlóközpontban, legalább 10-en meghaltak

Fotó/Illusztráció: Rendőrök a washingtoni Edmund Burke iskolánál elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. április 22-én. A támadó négy embert megsebesített, majd végzett magával. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
not image

Hujber Dávid

2022. május 14. - 23:27

Hatalmas és őrült vérengzést rendezett egy támadó, aki legkevesebb 10 emberrel végzett a buffalói Tops Friendly Market területén.

Szombat délután történt a mészárlás, amit időközben több oldalról is megerősítettek. Legkevesebb 10 halottról tudni, akiken már nem tudtak segíteni a helyszínre kiérkező mentők és rendőrök.

A feltételezett elkövetőt egyelőre nem azonosították, de a tömeges gyilkosságok után őrizetbe vették, nem menekült el a helyszínről, nem nyitott tüzet a rendőrségre, és nem is lett öngyilkos. Pillanatnyilag nem tudni, hogy mi volt a támadó indítéka, aki valószínűleg élete végéig rácsok mögé kerül a tette után.

Lehetséges, hogy a támadó élőben közvetítette, ahogyan halomra lövi az embereket, egyelőre vizsgálják, hogy bármilyen felvétel is felkerült-e az internetre. A lövöldöző egy puskával a kezében jelent meg, és terepmintás ruhát viselt, lehetséges, hogy golyóálló mellény is volt rajta.

A New York Post azt írja, hogy egyelőre nem találtak egyértelmű indítékot a vérengzésre, ugyanakkor vizsgálják, nem-e rasszizmus állt a gyilkosságok hátterében. Két férfi, aki látta a távozni a fegyverest a boltból, azt mondták, hogy egy fehér tizenéves vagy a húszas évei elején járó férfiről lehetett szó, aki terepmintás ruhát és egy fekete sisakot viselt.

A helyszín Buffalo belvárosától alig pár kilométerre található egy többnyire feketék lakta negyedben. A támadó a gyilkosságokat követően térdre borult, levette a sisakját, eldobta a fegyverét, majd megadta magát a rendőrségnek.