Nem biztosítja a kormány a pénzt a Velencei-tó megmentéséhez

Fotó: Pixabay/Miller Eszter
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 3. - 00:12

Bár az előterjesztést nem utasították el, a vízpótlásra nem most fog sor kerülni, hiszen az ehhez szükséges forrást másra szánják.

A normálishoz képest 80 centiméter hiányzik 2021-ben a Velencei-tó vízszintjéből, erre azonban már korábban is volt példa – 1993-ban és 2005-ben is hasonló volt a helyzet Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint. A politikus minderről a Fehérvár TV-nek beszélt – írja a Portfolio.

A politikus hangsúlyozta, hogy a tó vízgyűjtője egy kisméretű terület, ami nagyon érzékeny a csapadékviszonyokra, és az elmúlt években nem volt épp ideális az időjárási helyzet: “félsivatagi” csapadékmennyiség volt a vízgyűjtő területen. Részben ez is okozta az nyár elején tapasztalt tömeges halpusztulást a Velencei-tavon

Hiába bízott azonban mindenki abban, hogy a vízpótlás hamarosan megkezdődhet. Az ehhez szükséges előterjesztést elkészítették a kormánynak, melyet a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatott is, de ekkor óriási pofont kapott a Velencei-tó: 

“A szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani” – jelentette ki a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Tessely elmondta, hogy a terv megvalósítása 40 milliárd forintba kerülne, az ehhez szükséges forrásokat a kormány azonban a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, így a beruházást elhalasztják, de az előterjesztést nem utasították el. Ezt azonban hiába hangsúlyozta a kormánybiztos, a vízpótlás megoldatlan maradt.