Szívszorító felvétel a szinte teljesen kiszáradt Velencei-tavi madárrezervátumról

Fürödni tilos! feliratú tábla a Velencei-tónál Pákozd közelében 2021. január 17-én. MTI/Vasvári Tamás
not image

Nagy Noel

2021. július 16. - 12:33

Már korábban is beszámoltak arról, hogy a Velencei-tó vízállása aggasztóan alacsony már a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest is, ám egy új drónfelvételen az is látszik, hogy mekkora a baj.

Mint a 444 is beszámolt arról a Válasz Online cikke alapján, július 8-án mindössze 89 centimétert mutatott a Velencei-tó vízállása Agárdnál, amely a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest is jelentős csökkenés.

2019. június 1-jén ugyanis még 158 centiméter volt a vízszint, így az elmúlt két év során 44 százalékkal csökkent a tó vízmennyisége. Mint a Válasz Online is írta, a vízválság már tavaly áprilisban indult el.

Ennek elsősorban az oka az, hogy az előző évekkel ellentétben nagyon kevés csapadék hullott a tó környékén, így az nem tudott rendesen feltöltődni. Ez pedig azt is jelentette, hogy a nyári hőség kezdetén már eleve alacsony, 110 centiméter körül volt a vízszint.

A 444 megjegyzi, hogy a kilencvenes évek elején és 2003-ban is előfordult már hasonló helyzet, azonban azt sikerült korrigálni. A felvételek azonban egészen szívszorítóak, amelyet a Gárdonyi Közlöny készített egy drónnal a kiszáradt részekről.

Mint írják, a vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén található természetvédelmi terület, a Velencei-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt, mely a felvételeken is jó látható.