Több mint egyméteres vízszintemelkedés veszélyezteti Velencét

Fotó: Rebe Adelaida/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 4. - 00:39

Hiába a több milliárd eurós gátrendszer, ha a klímaváltozás nem lassul le jelentős mértékben.

Egy frissen megjelent jelentés szerint több mint egy méteres vízszintemelkedés veszélyeztetheti Velencét és térségét a következő évtizedekben, amit a várostervezés során is rendkívül fontos figyelembe venni. 

A velencei áradások évről évre egyre súlyosabb problémát jelentenek. 2019 novemberében az elmúlt öt évtized legmagasabb árvize öntötte el a lagúnaváros nagy részét – írja a hvg.hu.

A Natural Hazards and Earth System Sciences című tudományos folyóiratban újonnan megjelent tanulmány szerint a – hacsak nem lassul le jelentős mértékben a klímaváltozás – , akár 120 centiméteres vízszintemelkedés következhet be 2100-ra, szélsőséges esetben ez azonban akár 170 centiméter is lehet.

A velencei és leccei egyetemek és az Olasz Tengerkutató Intézet együttműködésével készített jelentésben a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tenger szintjének növekedését sürgősen figyelembe kell venni Velence várostervezésében. 

Az olasz kormány több milliárd eurós, de viták alapját képző MOSE gátrendszerét az elmúlt évben aktiválták először sikeresen, ahhoz azonban, hogy megvédje Velencét a víztől, 2075-től az év nagy részében zárva kellene maradnia.

Ez azonban óriási károkat okozhat, hiszen a lagúnák – mint a Velencei-lagúna is – roppant érzékeny ökoszisztémával rendelkeznek, és ezt károsíthatja a gátak hosszú távú alkalmazása, ez pedig ráadásul negatív gazdasági hatásokkal is járhat.