Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Végre életjeleket mutatott az euróövezet gazdasága

TÉMÁK:
#EU #Gazdaság
Fotó: Twenty20
Európa

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Több hónapos csökkenés és stagnálás után szeptemberben valamelyest nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben.

Szeptemberben szezonális kiigazítással a piaci várakozásoknak megfelelő 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

Augusztusban havi bázison nem változott a kiskereskedelmi volumen sem az euróövezetben, sem az EU-ban. Júniusban és júliusban pedig csökkent a forgalom havi bázison, tükrözve ezzel az emelkedő hitelköltségek, a makacsul magas infláció és az Európa-szerte mélyülő energiaválság közepette erősödő fogyasztói aggodalmakat.

Nagyobb zuhanást várt a piac

A nem élelmiszeripari termékek értékesítése 1,0 százalékkal nőtt szeptemberben az euróövezetben, szemben az augusztusi 0,2 százalékkal. Az online kereskedelem 2,6 százalékkal ugrott meg, szemben az augusztusi 4,1 százalékos csökkenéssel.

Az élelmiszerek, italok és dohányáruk forgalma pedig 0,4 százalékkal emelkedett, míg augusztusban 0,7 százalékkal csökkent. Eközben az üzemanyag-értékesítés szeptemberben ismét csökkent, mégpedig 0,6 százalékkal havi bázison, míg augusztusban 2,1 százalékkal nőtt.

Az egy évvel korábbihoz képest 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi volumen az euróövezetben és 0,3 százalékkal csökkent az EU-ban. Augusztusban 1,4 százalékos volt az éves volumencsökkenés az euróövezetben és 0,9 százalékos az EU-ban. Szeptemberre éves bázison a kiskereskedelmi forgalom volumenének a ténylegesnél nagyobb, 1,3 százalékos csökkenését várta a piac.

MTI