Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Nagy pofont adott a védettségi igazolvány a magyar fürdőknek

A Lõver uszoda az átadás elõtti napon Sopronban 2021. június 21-én. Az uszoda a Modern városok program részeként 14 milliárd forint kormányzati támogatásból épült meg. MTI/Filep István
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 14. - 20:17

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára elmondta, hogy nagyon rosszul indult a hazai strandszezon, de már kezdenek látszani a kilábalás jelei.

Ha marad a jó idő a következő egy hónapban és később érkezik csak meg a koronavírus-járvány negyedik hulláma, akkor erős nyári szezont zárhatnak a magyar fürdők – fogalmazott Balogh Zoltán az Index megkeresésére.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A fürdők számára jelentős bevételkiesést hozott, hogy az első négy hónapban kötelező zárvatartást követően csak a védettségi igazolvánnyal engedték be a fürdőzőket, csak júliusban lehetett mellőzni a plasztikkártyát.

Balogh elmondása szerint egyes fürdőkben 60 százalékkal kevesebb volt a vendég júniusban, még 2019-ben a védettségi igazolvány miatt. Ez főként a vidéki fürdők forgalmát érintett, mivel ott alacsonyabb volt az átoltottság és az oltási hajlandóság.

Részben annak is köszönhető ez, hogy az oltatlanoktól nem kértek védettségi igazolványt a szabad strandokon és a természetes vizek partjain létesített strandokon, így az egy vonzóbb ajánlat lett. Ilyenkor ráadásul egész családok estek ki, ha csak egy tagjuk nem volt beoltva.

Sok helyen okozott ráadásul plusz költségeket a védettségi kártyát ellenőrző plusz személyzet, valamint a kártya meglétéhez kötött látogatás miatti felháborodás, vendégpanasz kezelése körüli költségek, miközben a szektor amúgy is pénzhiánnyal küzdött.

A kormány ráadásul megtiltotta az önkormányzatok számára a díjemeléseket, ami azért is érintette a hazai fürdőket oly negatívan, mert a strandok 95 százaléka önkormányzati fenntartásban van. A tavalyi belépőárak voltak így a jellemzők, ez viszont nem kompenzálta a bezárt hónapok alatti többletköltségeket és az általános működési költségemelkedést, például a fertőtlenítést.

Balogh Zoltán azonban közölte, hogy júliusban, amikor már megszűnt a védettségi igazolvány kötöttsége, látványos elkezdett emelkedni a forgalom és még 2019 júliusát is meghaladt mintegy két százalékkal.

Ez pedig látványosan megmutatkozott a két hónap közötti különbségben: míg 2021 júniusában a 2019-es árbevétel 60 százalékát sikerült elérni, addig 2021 júliusában a 2019-esnél még 10 százalékkal többet is sikerült.

A belföldi turistaforgalom ugyanakkor nem tudtak kompenzálni a nagyobb fürdők, aquaparkok vendégszám visszaesését, amelyeknél a járvány előtt nagyon erős volt a külföldi turisták jelenléte. Balogh elmondta, hogy a 2020-as év volt számukra a legnehezebb, az ágazat ugyanis 185 százalékos üzemi eredménycsökkenést könyvelhetett el.

Az elnök ugyanakkor kiemelte, hogy sokat segített az állami bértámogatás, mivel sok vidéki fürdő ki sem tudott volna nyitni ezek nélkül. Ezen felül pozitívum, hogy növelték a SZÉP-kártya alszámlák közötti átjárhatóságot 2021 végéig.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.