Clouds
21 Budapest
Dollár
344,61 Ft
Euró
369,21 Ft
Font
428,54 Ft
Bitcoin
25,754 $

Az amerikai védelmi miniszter szerint 9/11 óta nőtt a potenciális terroristák száma

TÉMÁK:
#Drónok #USA
Fotó: Unsplash/Iago Godoy
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Ben Wallace megosztotta, hogy fegyveres drónok új flottáját vethetik be afganisztáni célpontok ellen, ha a tálib vezetők nem tartják be ígéretüket, hogy megakadályozzák, hogy az ország ismét az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz hasonló csoportok menedékévé váljon.

A szeptember 11-i támadások óta eltelt 20 év alatt valószínűleg nőtt a potenciális terroristák száma, és a terrorfenyegetés globálisabbá vált – mondta a védelmi miniszter a Sky Newsnak. Ben Wallace azt is jelezte, hogy fegyveres drónok új flottáját vethetik be afganisztáni célpontok ellen, ha a tálib vezetők nem tartják be ígéretüket, hogy megakadályozzák, hogy az ország ismét az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz hasonló csoportok menedékévé váljon.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

A 9/11-es vérengzést – szombaton éppen két évtizeddel ezelőtt – az al-Kaida irányította Afganisztánból, amikor a tálibok voltak hatalmon. Ez váltotta ki az Egyesült Államok vezette inváziót, amelynek célja a terrorista fenyegetés elleni küzdelem volt. A magas rangú miniszter akkor beszélt, amikor bemutatta a Királyi Légierő Protector drónját – amely ebben a hónapban az Egyesült Királyság első katonai pilóta nélküli repülőgépe lett, amely a polgári brit és nemzetközi légtérben a polgári repülőgépek mellett repülhet.

Ez azt jelenti, hogy amint a Protector-flotta 2024-ben működőképessé válik, a bombázó bevetéseket első alkalommal közvetlenül a RAF Waddingtonból lehet majd reptetni, ahelyett, hogy mindig a célponthoz közelebbi bázisra kellene telepíteni a drónokat. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok csapatainak Afganisztánból való múlt havi kivonása után nőtt-e a terrorfenyegetettség, Wallace azt mondta:

„Úgy gondolom, hogy a globális terrorfenyegetettség növekedett”.

A védelmi miniszter szerint az iszlamista szélsőséges csoportok az afganisztáni tálib hatalomátvételből merítenének ihletet. Rámutatott továbbá az Afrikában egyre növekvő terrorfenyegetettségre, valamint arra, hogy a technológia lehetővé teszi a szélsőségesek számára, hogy világszerte megosszák egymással az erőszakkal kapcsolatos ismereteiket.

„Természetesen ez a fenyegetés növekszik. Ez részben a technológia elterjedésének és az interneten keresztül történő tudásátadás elterjedésének köszönhető, amely nemcsak arra ösztönzi az embereket, hogy szörnyű dolgokat tegyenek, hanem azt is elmondják egymásnak, hogyan tegyék”

– mondta Wallace.

Arra a kérdésre, hogy a terrorista fenyegetés nagyobb-e most, mint 2001-ben, a védelmi miniszter azt mondta: „Úgy gondolom, hogy sokkal globálisabb. Úgy gondolom, hogy a fenyegetés jelenleg nem annyira koncentrált”. Húsz évvel ezelőtt az al-Kaida számos nagy horderejű, úgynevezett látványos támadást hajtott végre amerikai célpontok ellen Jemenben, Kenyában és a leghírhedtebb módon az Egyesült Államok területén.

„Nem látunk ilyesmit a láthatáron. De az biztos, hogy egy egész csoportot látunk, akiknek megvan a tudásuk a terrortámadások végrehajtásához, és látjuk, hogy az emberek megpróbálnak kommunikálni egymással, hogy ezt megtegyék. Nem hiszem, hogy bizonyos értelemben nagyobb lenne a fenyegetés, de úgy gondolom, hogy valószínűleg nagyobb azoknak az embereknek a csoportja, akik átléphetik az erőszak határát, mint korábban”

– fogalmazott Wallace.