Téliesre fordul az idő vasárnaptól: jéghideg levegő és viharos szél várható

Fotó: Unsplash/ RoonZ nl
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi médiában hívta fel a figyelmet arra, hogy vasárnaptól viharos széllel érkező hidegbetörés várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, melyben figyelmeztettek, vasárnaptól kezdődően nagyon hűvös idő vár ránk. Bejegyzésük szerint mediterrán ciklonok vonulnak át felettünk és okoznak kiadós esőzést.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A helyzet azonban szombat késő estétől, vasárnap hajnaltól markánsabb, jobban mondva téli fordulatot vesz. A szombat délután érkező ciklon ugyanis ahogy északkelet felé helyeződik, úgy „lerántja” a hazánktól északnyugatra felgyülemlett hideg, sarkvidéki eredetű légtömeget, amely egyre jobban elárasztja a Kárpát-medencét.

Fotó: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

A hideg levegő beáramlásával pedig az esőt szombat késő estétől, vasárnap hajnaltól egyre nagyobb területen havas eső, havazás váltja fel, ám ezzel párhuzamosan nyugat felől fokozatosan szűnik a csapadék, így továbbra is van némi bizonytalanság abban, hogy a csapadék, illetve a hideg levegő mekkora területen lesz átfedésben, azaz mekkora területen tud legalább átmeneti hótakaró kialakulni.

A hideg levegő egyébként erős, helyenként viharos széllel érkezik, így néhol hófúvás is előfordulhat. A bezúduló sarkvidéki levegő pedig hazánkba is meghozza a keményebb éjszakai fagyokat, de várhatóan a nappalok is 0 fok környékén alakulnak majd.

Fotó: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

A jövő hét közepétől jelentősen megnő a valószínűségi tagok szórása, annyi viszont elmondható, hogy a korábbi napok előrejelzéseihez képest csökkent a jelentős enyhülés esélye, a csapadék valószínűsége viszont emelkedett.