Varga Mihály számolni tanít, és reméli, hogy a matematikában még számítanak a tények

Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter (b) beszél, mellette Csák János kultúráért és innovációért felelõs miniszter az Idõsek Tanácsa ülésén a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2022. október 27-én. MTI/Soós Lajos
Gazdaság
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Még Bolgár György újságírónak is, aki szerint a nyugdíjemelés nem 14, hanem csak 13,4 százalék lesz. 

„Lássuk a tényeket!” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára, reagálva Bolgár György baloldali újságíró cikkében, amelyben számon kérte a kormányon az idei nyugdíjemelést, amely szerinte nem 14 százalék lesz, hanem csak 13,4 százalék.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Varga ismertette a tényeket:  

 „A nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátások 2022. januárjában 5 százalékkal emelkedtek. Ezt követően a kormány júliusban – januártól visszamenőleg – további 3,9 százalékos mértékű soron kívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. Az infláció emelkedésére tekintettel novemberben további 4,5 százalékos kiegészítő emelésre kerül sor, amelyet szintén januárra visszamenőlegesen kapnak meg az érintettek.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt az emelést kell kiegészíteni novemberben, ha azt a fogyasztói árak növekedése indokolja. A januárban emelt összegre járt a júliusi, és arra jár a novemberi újabb nyugdíjemelés, így a tavaly december havi nyugdíjösszeghez képest 14 százalékos mértékű emelés valósul meg” – írta. 

Majd jött a lényeg, ugyanis elmagyarázta az újságírónak, hogy valójában hogyan is kell kiszámolni: 

„Az évközi emeléseket minden esetben januártól, visszamenőleg kell végrehajtani. Az azonos évben végrehajtott emelések mértéke tehát nem összeadandó, ahogy ezt Bolgár György tette (5, 3,9 és 4,5 százalék), hanem azokat össze kell szorozni: 1,05×1,039×1,045=1,14. Az emelt összegre kell tehát rátenni a következő, évközi emelést” – ismertette. 

„Bízom abban, hogy a matematikában tényleg számítanak a tények. Talán még Bolgár Györgynél is”

– jegyezte meg.