Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Varga Mihály pénzügyi tudatosságról tartott órát középiskolás diákoknak

Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozik, miután tanórát tartott a 2023-as PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahéten a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnáziumban 2023. március 7-én. MTI/Mónus Márton
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Varga Mihály pénzügyminiszter fontos pénzügyi témákban tartott órát középiskolás diákoknak.

Varga Mihály pénzügyminiszter pénzügyi tudatosságról tartott órát kedden a PÉNZ7 keretében a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium végzős diákjainak.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A PÉNZ7 rendezvénysorozat keretében – Európa 30 országhoz hasonlóan – pénzügyi szakemberek tartanak iskolai előadásokat a fiataloknak. Magyarország 2015-ben csatlakozott a programhoz.

Varga Mihály hangsúlyozta: a fiatalok ma már rendszeresen használják a modern technológiákat, ezért nagyobb veszélynek is vannak kitéve. Sokszor nehezebben igazodnak el, vagy nehezebben ismerik fel a kockázatokat.

Fontos témákról beszélt Varga

Varga Mihály előadásában szólt a pénzhasználat történetéről, a korszerű digitális eszközökről, a hitelkártyák, bankkártyák előnyeiről, hátrányairól. Elmagyarázta a diákoknak, mit jelent a pénz kezelése bankszámlán, mit kell tudni a befektetésekről, az állampapírokról.

A tanórát követő sajtótájékoztatón Varga Mihály jelezte, Magyarország megtapasztalta, hogy a pénzügyi tudatosság hiánya mit tud okozni. Felidézte, hogy a 300 ezer devizahiteles helyzete, milyen  komoly társadalmi feszültségeket okozott a 2010-es években.

Kiemelte: a lakossági devizahitelt “szerencsére sikerült kivezetni a rendszerből, majd a magyar kormány 2010 után tudatos pénzügyi tervezést kezdett. Elindultak olyan programok, amelyek segítik az embereket abban, hogy a céljaikat pénzügyi tudatossággal érjék el”. Megemlítette a babaváróhitelt, a CSOK különböző hitelprogramjait.

Hozzáfűzte: olyan eszközöket helyeztek el a pénzügyi szabályozó rendszerben, amelyek védik a fogyasztókat az indokolatlan eladósodástól. De mindig vannak új fejlesztések, amelyre nem lehet időben felkészülni, az lenne a cél, hogy a fiatalok ezeket megismerjék – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter.

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó pénzügyi edukációs programjához. A múlt évben 1000 iskola több mint 170 ezer diákkal csatlakozott a kezdeményezéshez. Pénz7 programon a pénzügyminisztérium, a jegybank, a bankszövetség és a kereskedelmi bankok munkatársai tartanak órákat az iskolákban.

(MTI)