Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Varga Mihály nagy bejelentése: háromszoros a kereslet a magyar állampapírok iránt

TÉMÁK:
#Varga Mihály
Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján a Müpában 2022. december 2-án. MTI/Kovács Anikó
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, olyannyira sikeres a kötvénykibocsátás, hogy háromszoros kereslet a magyar állampapírok iránt.

A magyar állampapírok manapság igencsak népszerűek, és a számok önmagukért beszélnek. Magyarország már 4,25 milliárd dollár értékben bocsátott ki devizakötvényeket, ami nagyon jó eredménynek számít.

„Sikeres kötvénykibocsátás: háromszoros kereslet a magyar állampapírok iránt.” – írta a posztjában Varga a Facebook oldalán. „Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben.”

Varga elárulta, a befektetők érdeklődése háromszorosan haladta meg a kínálat mennyiségét, és több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek. Ez is csak azt mutatja, hogy továbbra is erős a befektetői bizalom a magyar gazdaság iránt.

Több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek

„A befektetők érdeklődése háromszorosan haladta meg a kínált mennyiséget, több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek. A jelentős érdeklődés azt mutatja, hogy továbbra is erős a befektetői bizalom a magyar gazdaság iránt.” – folytatta a bejegyzésében a pénzügyminiszter.

„Ehhez alapot ad, hogy tavaly a vártnál jobban csökkent az államadósság, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 76,8%-ról 73,5%-ra javult. A befektetők értékelik, hogy a költségvetési hiány az eredetileg tervezett 5,9% helyett a választási év és a háborús válság ellenére is 4,9%-ban teljesült.”

„2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát kétharmadról egyharmadra csökkentettük, a devizaadósság arányát 50%-ról 30% alá javítottuk. A devizaadósság aránya a mostani kibocsátással is 30% alatt marad.”

„A bevont források egy részét rövid lejáratú dollárkötvények előtörlesztésére fordítja Magyarország. Folytatjuk az egyensúlyi mutatók javítását, tovább csökkenő államadóssággal és alacsonyabb hiánnyal számolunk idén is.”