Dollár
388,65 Ft
Euró
409,16 Ft
Font
476,80 Ft
Bitcoin
16,943 $

Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 5. - 12:34

Magyarország nagy lépést tehet az európai uniós pénzügyminiszterek döntése után a fosszilis energiafelhasználás csökkentésére. 

Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán tett bejelentést, miután az uniós pénzügyminiszterek tanácsával egyeztetett. 

„Bejelentés: az uniós pénzügyminiszterek tanácsán döntöttünk arról, hogy Magyarország közel 300 milliárd forintot kaphat a fosszilis energiafelhasználás csökkentésére” – írta. 

„A több mint 700 millió eurónyi forrás Magyarország energiabiztonságát erősítheti a következő években” – tette hozzá. 

Magyarország kapcsán már többször felmerült, hogy az elhelyezkedés és az elmúlt évek, évtizedek politikája miatt erősen kitett a gazdaság az olcsó orosz energiának, elsősorban a földgáznak és a kőolajnak. 

Azonban a magyar kormány soha nem zárkózott el attól, hogy ezen változtasson, de csak úgy, ha abba nem fog beleroppanni az ország, a családok és a gazdaság. 

Szijjártó Péter külügyminiszter többször kifejtette: az Oroszországból való energiahordozók ügye nem filozófiai kérdés, hanem fizikai, ugyanis ott van energia, a csövek pedig erre vezetnek. 

De mindig hozzátette, hogy olyan konstrukciókat tudnak mások felajánlani Magyarországnak, mint amilyen az oroszok tudnak, akkor nyitottak a tárgyalásra, és többször emlékeztetett, hogy Románia partjainál is van gázmező, amelynek a kitermelése azonban évek alatt sem indult meg. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.